Nya förslaget: Pensionärer får sänkt skatt – så mycket blir det

Regeringen vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare.
Sammanlagt berörs 7,5 miljoner svenskar, enligt en pressträff från finansminister Magdalena Andersson (S) på onsdagsförmiddagen.

– Nu tar vi Sverige framåt efter pandemin. Därför genomför vi nu konjunkturstimulanser som är inkluderande, säger finansminister Magdalena Andersson (S), vid pressträffen.

Det hela presenteras enligt regeringen som ”mer pengar i plånboken för vanligt folk” – och nu vill finansministern lägga fram förslag på tre skattesänkningar i höstens budget i riksdagen.

Förslaget: 7,5 miljoner svenskar får sänkt skatt

Det handlar om skattesänkningar för pensionärer, löntagare och personer med socialförsäkringsförmåner. Kostnaden landar på 10 miljarder kronor, enligt DN, och berör alltså 7,5 miljoner svenskar.

STOCKHOLM 20210901 FInansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetnyheter under en pressträff i Rosenbad. Foto: Johan Jeppsson / TT kod 10730

– Sammanfattningsvis presenterar vi i dag tre skattesänkningar från budgetpropositionen som riktar sig till vanligt folk samtidigt som man stimulerar den ekonomiska återhämtningen, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Det handlar enligt finansministern bland annat om att ”alla ska vara med och jobba Sverige ur krisen”.

– Det handlar om breda och inkluderande skattesänkningar med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare och särskilt stöd till personer som har det väldigt ekonomiskt tufft. Skattesänkningar som sammantaget berör över 7,5 miljoner svenskar.

Så mycket blir det för en pensionär

Genrefoto: Shutterstock

Ett förslag är att skattesänkningen som infördes 1 januari (på cirka 1 500 kronor) förstärks med 1 320 kronor och ger då totalt 2 820 kronor i sänkt skatt för de flesta från nästa år.

”Kommer gälla lika för inkomster som lön, pension, socialförsäkringsförmåner m.m. Skattereduktionen ökar med 1 320 kronor och blir som huvudregel 2 820 kronor per person och år 2022”, skriver regeringen i förslaget.

För en pensionär med cirka 240 000 kronor i årsinkomst innebär regeringens nya budgetförslag en skattesänkning med 1 668 kronor per år, enligt finansministerns presentation. Enligt Expressen blir det för en pensionär med 18 000 kronor i månaden enligt förslaget 124 kronor mer i plånboken varje månad. 

”Orättvist”

I det nya förslaget ingår också att skillnaden i beskattning mellan ersättning och lön tas bort. Enligt finansministern betalar personer med sjuk- och aktivitetsersättning i dag i snitt 10 000 kronor mer i skatt per år, än den som arbetar. Personer med inkomstbaserad sjukersättning med en årsersättning på cirka 152 000 kronor kan vänta sig en total skattesänkning på runt 12 000 kronor årligen, enligt finansministerns exempel i presentationen.

– Det här är ju många personer som har en funktionsnedsättning som permanent gör att man inte har möjlighet att arbeta, och att man då ska dömas till liksom livslång fattigdom och inte ta del av den ekonomiska utvecklingen är orättvist, sade Magdalena Andersson på en fråga från TT om just denna skattesänkning påverkar incitamenten att gå tillbaka till arbete.

Huruvida övriga partier ställer sig till detta återstår att se.

Vad tycker du om dessa förslag? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required