Nya förslaget: Sänk bensin- och dieselskatten med 1 krona per liter

Sänkt bensin- och dieselskatt – med 1 krona per liter.

Det är Moderaternas förslag i en ny budgetmotion.

– Det måste vara rimligt att bo och leva i hela landet, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson i Moderaterna, till TT enligt Aftonbladet.

Priset på bensin och diesel har skjutit i höjden under året, och är nu dyrare än någonsin.

Så sent som förra veckan trycktes bensinpriset upp över 17 kronor litern för första gången, bortsett från en kort period i maj 2019.

Den senaste höjningen innebär att drivmedelspriserna sedan årets början har blivit mer än tre kronor dyrare per liter. Anledningen är det ökade priset på Brentoljan, som används som referensolja vid prissättning på drivmedel. Just Brentoljan är nu dyrare än på tre års tid.

Nu lyfter Moderaterna frågan om billigare bensin. I sin budgetmotion föreslår partiet nämligen en sänkning av energiskatten på bensin och diesel.

bensinpump
Foto: Shutterstock

Förslaget: Sänkt bensin- och dieselskatt

Målet med en sänkt bensin- och dieselskatt är att priset vid pump ska minska med 1 krona per liter.

– Företagare, familjer och föräldrar som åker till jobbet lever just nu under ett hårt tryck, där man är helt beroende av bilen – och där vi har höga skatter, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT enligt Aftonbladet.

Den sänkning av drivmedelsskatten som Moderaterna föreslår beräknas kosta 7 miljarder kronor nästa år, följt av 6,3 och 6,1 miljarder kronor de två efterföljande åren.

Det är en av de största enskilda posterna i den budgetmotion som är ett alternativ till regeringens budgetproposition, och en del av ett landsbygdspaket om totalt 11 miljarder kronor under nästa år.

I paketet ingår också pengar till bland annat vägar, järnvägar och vildsvinsjakt.

elisabeth svantesson
Elisabeth Svantesson (M). Foto: Claudio Bresciani / TT

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required