Nya kravet: Avskaffa skatten på plastpåsar – omedelbart

I januari i år röstade regeringen igenom att skatt på plastpåsar skulle införas.

Nu hävdar Svensk Handel att regeringens beslut fattades på felaktiga grunder och bör därför rivas upp – omedelbart.

Den 1 maj infördes skatt på plastkassar i butikerna och numera är priset uppe i sju kronor.

Syftet med den nya skatten är att minska användningen av plast, och med ett pris på 7 kronor per plastpåse hoppas man på att fler ska välja bort påsarna.

Men nu menar Svensk Handel att beslutet fattades på felaktiga siffror, och hänvisar i stället till Naturvårdsverkets reviderade siffror som nu är betydligt lägre än vad de var när beslutet om påsarna togs, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Foto: Berit Roald, NTB scanpix/ Janerik Henriksson/TT

Till en början menade Naturvårdsverket att svenskar förbrukade 114 kassar per år 2017. År 2018 var siffran uppe i 102. Men efter Naturvårdsverkets omkalkylering visar det sig att siffran egentligen var 83 respektive 77 påsar per år.

 – Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmedelande.

”Utgick från EU:s mål”

Men Naturvårdsverket håller inte med och menar att regeringen inte fattat beslut enbart på deras siffror.

– Regeringen motiverade inte beslutet utifrån de siffrorna, utan man utgick från EU:s mål att förbrukningen ska vara 40 kassar per person 2025, och till det har vi en bit kvar, säger Emma Nord-Norén, handläggare på Naturvårdsverket, till TT

Anledningen till att Naturvårdsverket reviderade siffrorna var för att man bestämde sig för att särredovisa de tunna plastpåsarna man använder för frukt och grönt och de bärkassar som man bär hem varorna i.

EU-länderna kan själva välja om de vill redovisa plastpåseförbrukningen i relation till de uppsatta målen med eller utan de tunnaste grönsakspåsarna, enligt Emma Nord-Norén, skriver Aftonbladet.

Tycker du att skatten ska avskaffas? Dela artikeln och berätta vad du tycker.