Nya larmet: Blivande pensionärer kan tvingas flytta – på grund av låg pension

Bara fyra av tio tror att de kan bo kvar i sina hem efter pensionen.
Det visar siffror från en ny opinionsundersökning av fackförbundet Forena.

Försäkringsbranschens fackförbund Forena har gett Novus i uppdrag att ta reda på hur svenska folket tror att deras boendesituation kommer se ut när det är dags för pensionen.

Resultatet är dystert.

Endast fyra av tio tror att de kan bo kvar i sina hem – efter att de blivit pensionärer. De tror inte att pensionen kommer räcka till.

Foto: Shutterstock

”I storstadsområdena där boendekostnaderna är höga och där banker och regelverket ställer hårda krav på betalningsförmågan kan Sverige stå inför en stor boendekris för blivande pensionärer som har låg eller saknar tjänstepension och privat pensionsförsäkringssparande. Frågan som måste ställas är var de framtida äldre ska bo någonstans när chocken över den dåliga pensionen blir verklighet?”, skriver fackförbundet Forena i ett pressmeddelande.

Bara en fjärdedel av de tillfrågade tror sig kunna bo kvar i sin nuvarande bostad med enbart en pension som motsvarar 45 procent av lönen.

Vill se förändringar i pensionssystemet

Nu vill Forena se att politikerna gör förändringar i pensionssystemet.

”Vad som behövs är en rejäl uppgradering av det allmänna pensionssystemet. Den beslutade pensionsåldershöjningen måste kombineras med en höjning av pensionsavgiften. När kan vi förvänta oss ett förslag om detta från pensionsgruppen?”, skriver Forena.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required