Larmet: Nya bakslaget för alla pensionärer – då kan du tvingas jobba ännu längre

pension, pensionär, pensionerna

foto: shutterstock

Nya uträkningar visar att man kommer behöva jobba längre för att kunna få ihop till en dräglig pension.

Enligt SPF Seniorerna så kommer man i vissa fall behöva jobba upp till över 70 för att få ihop till en allmän pension som motsvarar 60 procent av sin slutlön.

Pensionen borde vara något att se fram emot. Men med tanke på hur lite pengar man kan sluta upp med så är det knappast någon önskedröm för många.

Pensionssystemet består i dag utav flera delar. Dels är det den allmänna pensionen med inkomstpension och premiepension, och dels är det tjänstepension som nästan alla får av sin arbetsgivare. Utöver det har man också eventuellt ett eget pensionssparande.

Flesta vill ha 80 procent av slutlönen

De flesta i Sverige i dag önskar att få ut en pension som motsvarar minst 80 procent av slutlönen i både allmän- och tjänstepension. Men för att komma upp i den summan så krävs det i de flesta fall ett ordentligt eget sparande.

Enligt pensionärsförbundet SPF Seniorernas uträkning, som Expressen tagit del av, så krävs det till exempel för en grundskollärare född 1958 att denne jobbar fram till sin 70-årsdag. Detta för att komma upp i 79 procent av sin lön i pension. Beräknat på att denne har 40 000 kronor i slutlön.

Med riktålder menas den ålder när man kan börja ta ut allmänna pensionen. Den höjs ju yngre man är med tanke på att medellivslängden ökar.

Pensionsåldern har varit 65 år i Sverige, med vilket det varit tänkt att man ska kunna få ut en allmän pension som motsvarar 60 procent av lönen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Måste jobba längre för att få ut skälig pension

Expressen har publicerat SPF Seniorernas räkneexempel på att riktlinjerna inte längre stämmer för att man ska kunna få ihop en så pass ”hög” pension:

En undersköterska född 1960 och har en lön på 30 000 kronor måste jobba fram till 71 års ålder för att kunna få ut en allmän pension motsvarande 60 procent av slutlönen.

Om samma undersköterska väljer att gå i pension vid riktåldern, som för åldersgruppen är 67 år, så får denne bara ut 52 procent av lönen i allmän pension.

– Dessa räkneexempel har dessutom gjort rätta livsval. Ingen lång tid av deltidsarbete, sjukdom eller arbetslöshet samt tjänstepensionsintjänande hela arbetslivet. Och de går inte i pension för tidigt, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, till Expressen och fortsätter:

– Så det vi ofta hör, att arbete till riktåldern ger en bra pension, stämmer inte – utan ger i stället en kompensationsgrad på drygt 50 procent.

Kräver förändring

Pensionärsförbundet menar att man måste höja pensionsavsättningarna, att det inte räcker med att enbart höja pensionsåldern.

– För vi måste också fråga oss om det är realistiskt och rimligt att kräva att löntagarna inom kort ska arbeta till runt 70 år? Vi har redan i dag långa arbetsliv i ett EU-perspektiv, säger Eva Eriksson.

Vad tänker du om SPF Seniorernas larm om pensionerna? Skriv gärna en kommentar och dela artikeln på Facebook.

Exit mobile version