Foto: Andreas Andersson/Karolinska institutet & Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Nya larmet till Sveriges seniorer – professorns allvarliga uppmaning om influensan: ”Extra mycket”

Säsongsinfluensan riskerar att slå extra hårt i år.
Nu går smittskyddsprofessorn Jan Albert ut med en skarp uppmaning till landets seniorer – och personal inom vården och omsorgen, uppger TV4.

Förra året tog säsongsinfluensan aldrig någon ordentlig fart i samhället. Detta tros vara en direkt följd av de många restriktioner som sattes in för att stoppa en annan smittspridning, nämligen covid-19.

Men när hösten snart övergår i vinter och vi skriver 2021-2022 i almanackan, varnar nu experter för att den ”vanliga” säsongsinfluensan i år kan slå hårdare än vanligt.

– Vi hade väldigt lite förra året och det är inte alls osannolikt att vi får lite extra mycket då den här vintern, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor på Karolinska institutet, till TV4.

”Har kanske varit lite för tyst om det”

Jan Albert. Foto: Andreas Andersson/Karolinska institutet

Han har under coronapandemin varit ett känt ansikte utåt och gjort många uttalanden i frågan. Nu passar han på att lyfta vikten för de äldre att vaccinera sig – även mot influensan.

Han menar att de mest sköra i samhället, såsom våra seniorer, riskerar att ha lägre immunitet än ett ”vanligt” år. Dessutom tycker han det är viktigt att poängtera att personal som arbetar nära dessa grupper, också bör vaccinera sig mot influensan.

– Varje vinter dör 500 till kanske upp till 2 000 riskutsatta och det är ju framför allt de allra äldsta, av vanlig säsongsinfluensa, och det där har det varit kanske lite för tyst om och det finns vaccin även mot influensa så att både personal och de äldre bör vaccinera sig, säger Jan Albert till TV4.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Dela gärna vidare inlägget, så att fler får ta del av denna viktiga uppmaning!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required