Nya M-förslaget – sänkt bensinskatt till alla: ”Det ska vara möjligt att leva och bo i hela Sverige”

Moderaterna vill sänka skatten på bensin och diesel.

Det meddelade Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson, i helgen.

– Det ska vara möjligt att leva och bo i hela Sverige, säger han till Aftonbladet.

Niklas Wykman, Moderaterna. Foto: Fredrik Wennerlund

Det var under helgen som partiets skattepolitiska talesperson alltså förklarade att Moderaterna, i sin budget, har lagt fram förslaget att skatten på bensin och diesel ska sänkas med en krona per liter.

Samtidigt vill partiet också ta bort den planerade höjningen av fordonsskatten i bonus-malus. Det är en reform som regeringen lägger fram för att minska klimatpåverkan – och som ger exempelvis fossilbilar högre skatt. I det nya bonus-malus-systemet kommer elbilar att primeras.

Foto: Wikimedia commons/Shutterstock

”För att förstärka systemet och öka incitamenten att köpa nollemissionsfordon har regeringen för avsikt att utforma bonusen på följande sätt. Det högsta bonusbeloppet, som ges till fordon som släpper ut noll gram koldioxid, bör höjas från 60 000 kronor till 70 000 kronor. För att öka incitamenten att välja laddhybridbilar med låga koldioxidutsläpp och begränsa kostnadsökningen för klimatbonus har regeringen för avsikt att sänka koldioxidgränsen för bonus från 70 till 60 gram per kilometer. Det högsta bonusbeloppet för fordon med utsläpp över noll bör uppgå till omkring 45 000 kronor”, skrev regeringen i ett pressmeddelande tidigare i september.

Moderaterna menar att många familjer kommer att få betala ett högt pris.

– Det handlar om flera tusen kronor för många, många familjer. Och man fortsätter höja bensin- och dieselskatten, säger Niklas Wykman (M).

Han attackerar Centerpartiet, regeringens budgetpartner, för att ha släppt igenom förslaget, som Wykman menar missgynnar landsbygden. Enligt Moderaterna så kommer deras förslag hjälpa svensk ekonomi att återstarta efter krisen.

Foto: Wikipedia

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required