Nya bakslaget för 65-plussarna om vaccinet – därför kan äldre tvingas vänta flera månader

Landets 65-plussare kan få vänta till långt in på våren innan de blivit vaccinerade mot covid-19.
Förseningar med vaccinleveranser påverkar nu.
– Blir det mer förändringar med leveranserna är risken att det blir ytterligare förseningar med starten av fas 2, säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner, till Aftonbladet.

Turerna kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har fått den svenska planen att dra ut på tiden.

Leveranser har minskat, samtidigt som Folkhälsomyndigheten nyligen gick ut med att bolagets vaccin inte bör ges till personer över 65 år. Anledningen stavas främst för få studier i de äldre åldersgrupperna.

”Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bedömer att Astra Zenecas vaccin är säkert att använda, och att det ger ett gott immunsvar. Men det saknas ännu data om hur effektivt vaccinet är när det gäller att skydda mot svår covid-19-sjukdom i de äldre åldersgrupperna”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Därför rekommenderas 65-plussarna i första hand vaccinen som tagits fram av Pfizer/BioNTech och Moderna.

– Vi rekommenderar att Astra Zenecas vaccin ges till personer under 65 år och att de båda mRNA-vaccinerna i första hand ges till personer som är 65 år och äldre. Vi ändrar inte i prioriteringsordningen utan vi ger anvisningar om vilken grupp som ska ha vilket vaccin, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

STOCKHOLM 20210204 Medverkande vid torsdagens pressträff Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen Svante Werger, rådgivare på MSB. Foto Simon Samuelsson / TT

SKR varnar för förseningar i fas 2

Nu varnar Sveriges kommuner och regioner för förseningar i den andra vaccinationsfasen.

I den så kallade ”fas 2” av vaccinationsordningen ingår bland annat alla personer över 65 år varav de äldsta vaccineras först. Även personer över 18 år med LSS-stöd får vaccinet i den här fasen. Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära patienter och omsorgstagare ingår också i den här vaccinationsfasen.

Tidigare var tanken att denna fas skulle komma igång i februari. Exakt hur det blir med den saken verkar lite oklart i dagsläget.

SKR uppger på onsdagen att förseningar är att vänta – och det är förseningar av vaccinleveranser som tycks vara boven i dramat.

– Blir det mer förändringar med leveranserna är risken att det blir ytterligare förseningar med starten av fas 2, säger Emma Spak på SKR, Sveriges kommuner och regioner, till Aftonbladet.

Dessutom rapporterade Sveriges Radio på onsdagen att Modernas vaccin som väntades levereras den här veckan, i stället anländer om två veckor och då i hälften så stor mängd. Detta lär också påverka regionernas vaccinationstakt.

”Det är en fråga för de enskilda regionerna, de måste anpassa sig men planerna ser ju olika ut region för region”, skriver Folkhälsomyndighetens presstjänst i ett mejl till Newsner.

”Sannolikt kommer man hålla på en bit in i maj”

MALMÖ 2021-01-12 Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT

Att personer över 65 år inte kommer att ges Astra Zenecas vaccin innebär att väntan kommer att bli längre, menar Emma Spak på SKR.

– Det innebär att arbetet med de som är 65 år och äldre kommer att pågå under en mycket större del av våren, säger Emma Spak till Aftonbladet.

65-plussarna kan därmed få vänta så länge som långt in på våren innan de blivit vaccinerade mot coronaviruset. Spak förvarnar nu folk på att det kan bli tal om så långt som i maj månad.

– Sannolikt kommer man hålla på en bit in i maj med den här gruppen, om leveranserna inte ändras, säger Spak.

Regionens kritik: ”Var är vaccinet?”

Skånes regiondirektör Alf Jönsson är frustrerad och menar att regionerna får för stor kritik.

– Vi har material och medarbetare. Vi har en hög kapacitet, men var är vaccinet? Det dröjer alldeles för länge och det beror inte på regionerna utan på att leveranserna från läkemedelsföretagen dröjer, sade han på en pressträff under onsdagen, enligt SVT:s lokala nyheter.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required