Nya restriktionerna dagar före jul – regeringens skarpa uppmaning till ovaccinerade: ”Gör det nu”

Ytterligare åtgärder införs för att bromsa smittspridningen i Sverige.

Det meddelade Sveriges statsminister Magdalena Andersson under tisdagens presskonferens där hon också kom med en tydlig uppmaning till alla ovaccinerade, rapporterar Aftonbladet.

De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 ökat i Sverige och självaste julveckan har inletts med 88 covidsjuka patienter inlagda på iva. Vilket är den högsta siffran på ett halvår.

– Vi kan förvänta oss att det fortsätter att öka. Det finns inga tecken på att det viker av och minskar, så vi kan vänta oss en ökande belastning de närmaste två veckorna, säger Johnny Hillgren, ordförande i Svenska intensivvårdsregistret (Sir).

Att smittspridningen kommer fortsätta att öka baserar på att det ser ut att fortsätta öka i hela landet och från ett insjuknande till intensivvård går det i snitt 11 dagar.

Skärpta åtgärder

Under tisdagen kallade regeringen till pressträff där man meddelade att nya, hårdare restriktioner införd. Det för att minska smittspridningen av covid-19.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) var tydlig.

– Nu gör vi bedömningen att ytterligare åtgärder måste införas. Här är uppmaningen tydlig: Är du inte vaccinerad, vaccinera dig nu. Har du tagit två doser, boka in den tredje dosen så fort det är möjligt, säger statsminister Magdalena Andersson (S) under pressträffen.

Men utöver det är det också ett antal andra restriktioner som kommer gälla från och med den 23 december.

Bland annat ska alla som kan jobba hemifrån. På krogar och restauranger införs ett nytt krav på sittande servering och krav på en meter mellan borden.

Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinbevis och för offentliga tillställningar blir det ett maxtak på 50 deltagare. Det blir även en begränsning för att förhindra trängsel i butiker.

Ytterligare åtgärder är att deltagande cid cuper och läger avråds till och med den 16 januari. Och den 24 december blir det obligatoriskt med platsbokning i vissa tåg och bussar.

– Vi måste få ner smittspridningen här och nu. En mer omfattande användning av vaccinpass kan bli aktuellt när fler fått tredje dosen, fortsätter Magdalena Andersson.

Vädjar till allmänheten

Magdalena Andersson vädjar också till allmänheten att ta sitt ansvar.

– Nu måste vi ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder, och vi måste återigen göra en insats tillsammans. Vi har en ny virusvariant och vi är i ett nytt läge. Därför måste vi göra det som krävs, och det kommer bli tuffare ett tag nu. Även vaccinerade måste tänka efter och vara extra försiktiga, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);