Nya siffror: Fyra av fem kommuner i landet tvingas skära ner – redan nästa år

Nedskärningar i vårt land ser inte ut att få ett slut.

Enligt nya siffror från en undersökning som Dagens Nyheter har gjort visar hur fyra av fem kommuner i landet tvingas skära ner nästa år.

 

Nedskärningarna bara fortsätter i vårt avlånga land.

Enligt färska siffror från Dagens Nyheter som har gjort en undersökning visar att hela fem av fyra kommuner tvingas skära ner i sin budget under nästa år.

Det handlar bland annat om neddragningar på skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten. Samtidigt kommer var tionde kommun att tvingas höja skatten, visar DN:s genomgång.

Orsakerna varierar men ett vanligt svar från landets kommuner är att det demografiska trycket ökar med fler äldre och fler barn i förskola och skola. ”Den arbetsföra befolkningen betalar för lite skatt för att bära kostnaderna för yngre och äldre och regeringen skjuter inte till tillräckligt för att täcka gapet”, konstaterar Helsingborg i sitt svar. Helsingborg planerar dock inte att höja skatten.

DN skriver vidare att en annan bidragande orsak till en ansträngd ekonomi kan vara att många kommuner inte längre får de stora statsbidragen då flyktingvågen var som störst till landet.

Allt fler kommuner tvingas till nedskärningar, det visar nya siffror från DN. Foto: Shutterstock

Bidragande faktorerna bakom nedskärningarna – äldre och barn

Kostnader som antalet fler äldre som finns på äldreboenden, mer barn och unga till förskola och förskolor är också en bidragande faktor, vilket främst kommunen Trollhättan har märkt av.

– Det handlar om familjehemsplaceringar och försörjningsstöd, där räcker pengarna inte till i år, säger Dan Jonasson, ekonomichef i kommunen och pekar också på ökade personalkostnader i äldreomsorgen efter att politikerna år 2015 fattade beslut om att införa rätt till heltid.

– Förvaltningen har inte ställt om riktigt efter de ändrade förutsättningarna, säger Dan Jonasson.

Vad tycker ni om detta? Hur ser det ut i din kommun? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.