Nya siffror: Sverige rasar av rankning i cancerforskning: ”Sjukvården har blivit en vårdfabrik”

Sverige har länge varit ett av de länder i världen som är mest framstående inom cancerforskningen.

Numera ligger vi på en blygsam 14:e plats – det visar nya siffror.

– Många länder satsar väldigt mycket mer på att skapa ett bra forskarklimat medan vi tappar i både kvantitet och kvalitet. Sverige borde ligga på topp tio för patienternas skull, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd till Svenska dagbladet.

Sjukvården har länge varit en hjärtefråga som vi i Sverige har varit riktigt bra på.

Men bara under knappt 20 år har Sverige tappat rejält på världens rankning. Från i topp till en blygsam 14:e placering, det visar nya siffror som Cancerfonden tagit fram.

– Tyvärr är det så. Många länder satsar väldigt mycket mer på att skapa ett bra forskarklimat medan vi tappar i både kvantitet och kvalitet. Sverige borde ligga på topp tio för patienternas skull. Morgondagens vård bygger på dagens forskning, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd till tidningen.

Cancerforskning
Cancerforskning. Foto: Shutterstock

Inte medverkat i viktiga medicinska tidskrifter

Cancerfondens rapport  visar nu flera internationella jämförelser som alla visar att Sverige hamnat på efterkälken. Tydligast är statistiken om hur många vetenskapliga artiklar som cancerforskare runt om i världen publicerat i viktiga medicinska tidskrifter. Som bäst har Sverige legat på 8:e plats men nu senast på 14:e.

Det sämre rankningen beror inte på att cancerforskningen minskat i Sverige. Den har ökat med 27 procent sedan 2000, det skriver Svenska dagbladet.

Vad tycker ni om den svenska sjukvården? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.

Vi vill också passa på att hylla alla sjuksköterskor som tar hand om oss runt om i landet: