Nya trenden bland unga får polisen att se rött – skarpa varningen efter vårdslösa agerandet i trafiken

Nya trenden bland unga får polisen att se rött – skarpa varningen efter vårdslösa agerandet i trafiken

Den senaste veckan har polisen i Lappland haft problem med ungdomar på moped som kör farligt i trafiken.

Nu uppmanar polisen alla föräldrar att agera och prata med sina barn om att respektera polisens arbete ute i trafiken.

Idag är de många föräldrar som har tonåringar som befinner sig ute på vägarna. Är det inte i A-traktorer eller mopedbilar så är det på mopeder.

Motorburen ungdom har varit flitigt diskuterat det senaste året, detta på grund av många olyckor där trimmade A-traktorer varit inblandade.

Men det är inte bara A-traktorer som rör upp känslor.

Den senaste tiden har polisen i norra Lappland haft problem med mopedister som kör väldigt nära polisens fordon.

I ett inlägg på polisen i norra Lapplands Facebooksida vänder sig nu poliserna Josefine och Matilda både till ungdomarna som är ute på vägarna och kör och till deras föräldrar.

Enligt poliserna kör ungdomarna väldigt nära sidan av bilen, precis framför och ”leker”. Mopedisterna kör på bakhjulet framför bilen och en annan kör precis bakom polisbilen.

Foto: Pixabay, Facebook

Polisens varning till alla föräldrar

Nu varnar polisen för att olycksrisken är väldigt stor.

”Ni vet att vi har ett arbete där vi, utan förvarning, plötsligt kan vara på väg till ett jobb som är väldigt bråttom och där vi måste komma iväg fortast möjligt. När det sker vill vi inte ha er på mopeder varken precis framför, precis bakom eller precis vid sidan av bilen”, skriver polisen i inlägget.

De tillägger:

”Och vad händer om till exempel du som kör framför oss ramlar omkull, medan en annan kompis kör precis bakom eller vid sidan av bilen? Eller om vi av någon anledning måste göra en kraftig inbromsning och ni kör precis bakom oss? Som ni förstår är risken för att det sker olyckor väldigt hög”.

Polisen skriver att de förstår att ungdomarna söker en reaktion från polisen, men det är någonting de inte kommer att nappa på.

”Vi förstår att ni eftersträvar någon typ av reaktion av oss men vi vill förtydliga att vi INTE har något som helst intresse av att ge er någon reaktion och ni vet mycket väl att vi inte kommer att jaga er. Vi önskar bara att detta ska upphöra för både er skull och för vår skull”, skriver polisen.

I slutet av inlägget vänder sig polisen direkt till mopedisternas föräldrar och ber dem att prata med sina barn.

”Till er föräldrar som läser detta, prata gärna med era barn! Vi vill verkligen inte att det ska ske någon olycka och vi behöver få arbeta ostört vilket vi hoppas att ni förstår och respekterar”, skriver dem.

Polisenes ord väcker starka reaktioner

Inlägget har väckt starka reaktioner från allmänheten. Flera menar att det vore bättre att poliserna reagerar.

”Vårdslöshet i trafiken. Tar ni inte fast barnen som gör så. Respektlöst av barnen att göra så mot er. Hur blir de när de blir äldre och inte respekterar er nu”, skriver en person.

”Ge dem böter en gång och problemet är löst, lovar”, skriver en annan.

”Dom utgör ett mycket stort samhällsproblem här och dom kör vårdslöst även inne på bostadsområden vilket är mycket störande. Kan även utgöra stor fara då det finns små barn på bostadsområdena”, skriver en annan.

Andra menar att polisen gör helt rätt i att inte agera:

”Det många här inte förstår är att barn inte har konsekvenstänk. Dem förstår inte faran i detta, och dem förstår heller inte vad som kan hända när polisen jagar dom. Men det förstår polisen. Bedömer polisen att det inte är värt att jaga för att det kan vara en livsfara för mopedisten, så gör dom rätt i att inte jaga.Detta är ett föräldraansvar, tyvärr. Sen kan man försöka stanna givetvis, men inte jaga om det är ett barn”, skriver en person.

MOPEDERUnder veckan som gått har vi på polisen i Gällivare haft problem med att mopedister kör väldigt nära våra bilar….

Posted by Polisen norra Lappland on Monday, June 5, 2023