Nya uppmaningen: Därför ska du inte köpa kyckling från Thailand.

I dag släpper Världsnaturfonden, WWF, årets upplaga av Köttguiden. Där uppmanar man nu konsumenterna att inte köpa och äta thailändsk kyckling – eftersom det används mycket antibiotika vid kycklinguppfödningen i Thailand.

Färsk och fryst kyckling från Asien är redan förbjudet på grund av riskerna för fågelinfluensa – men att importera tillagad och beredd kyckling är däremot tillåtet, och förra året såldes över 2 950 ton thailändsk kyckling runt om i Sverige. Det mesta till storkök i offentlig sektor och restauranger.

Men nu får alltså den thailändska kycklingen rött ljus av Världsnaturfonden. SVT Nyheter skriver att WWF framöver uppmanar alla konsumenter att välja bort kyckling från just Thailand.

Det nya rådet beror på att organisationen har börjat granska antibiotika i sina årliga upplagor av Köttguiden: och där klarar inte kycklingindustrin i Thailand de fyra kraven för området. I kraven står det att antibiotika inte får användas för att öka tillväxten, bara av veterinär, att det ska dokumenteras samt att återkommande användning ska utredas.

– Det är helt enkelt så att den produktionen använder för mycket antibiotika och de har inte system för att hantera det. Det används i förebyggande och tillväxtbefrämjande syfte, det finns ingen dokumentation eller veterinärkontroll, säger Anna Richert, som varit med att ta fram guiden på WWF, till SVT Nyheter.

En för hög användning av antibiotika kan enligt Anna Richert ha stora risker. Många läkemedel kan komma att bli verkningslösa om bakterierna blir motståndskraftiga.

– Det här är en gigantisk folkhälsofråga. Om vi får en ökad antibiotikaresistens kommer vi inte kunna använda antibiotika i sjukvården. Det riskerar både en effektiv och trygg sjukvård och djurhälsan, säger Anna Richert till SVT.

Dela gärna vidare den viktiga informationen till alla dina vänner!