Nytt virus upptäckt i Kina – väcker oro för en ny pandemi: ”Följer utvecklingen noga”

Forskare i Kina har nyligen hittat ett nytt virus som skulle kunna utvecklas till en pandemi, rapporterar TT.

Enligt en studie som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS har Kinesiska forskare identifierat en ny typ av svininfluensa.

Foto: Emil Langvad/TT/ Ng Han Guan/AP/TT

Viruset som har fått namnet G4 härstammar från den H1N1-sträng som 2009–2010 resulterade i svininfluensapandemin och upptäcktes efter att forskare samlat in runt 30 000 prover från olika slakterier runt om i tio kinesiska provinser.

Resultatet visade att det nya viruset har funnits hos grisarna sedan flera år tillbaka.

Flera har utvecklat anikroppar

Testerna har visat att 10,4 procent av de personer som arbetade med grishållningen redan har antikroppar mot viruset. Även 4,4 procent av den allmänna befolkningen visade sig ha varit utsatta för smittan.

I nuläget finns det inga bevis för att viruset ska kunna smitta människor men labratorietester visar att viruset har stor potential att förändras så att det kan smitta från människa till människa.

”Följer utvecklingen”

Nu befarar kinesiska forskare att även det här viruset ska få global spridning och ju fler människor som smittas, desto större risk är det att viruset muterar sig.

”Det är oroande att G4-infektioner hos människor kommer att leda till ytterligare anpassning och öka risken för en mänsklig pandemi”, står att läsa i studien.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian säger under en presskonferens att landet ”följer utvecklingen noga” och att de kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridningen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);