Foto: Shutterstock

Obama till attack mot Trump – efter kaosscenerna i Washington i natt

Efter kaosscenerna i Washington i natt – nu uttalar sig flera tidigare presidenter om tumultet.

Fyra personer har avlidit efter att Kapitolium stormats i den amerikanska huvudstaden Washington DC natten mot torsdagen svensk tid.

Nu uttalar sig den 44:e presidenten, demokraten Barack Obama om scenerna som kommer gå till historien efter tumultet. Vid midnatt kunde polisen meddela att byggnaden var säkrad.

Foto: Shutterstock

Obama gick till angrepp på sittande presidenten Donald Trump.

– Historien kommer att minnas dagens våld vid Kapitolium, uppmuntrat av en sittande president som har fortsatt att grundlöst ljuga om resultatet av ett lagligt val, som ett ögonblick av stor vanärande och skam för vår nation. Men vi skulle ljuga för oss själva om vi ser på detta som en överraskning, säger Obama i ett uttalande, uppger Reuters.

Även ex-presidenterna Bill Clinton, Jimmy Carter och republikanen George W. Bush har kommit med fördömande uttalanden av nattens händelser vid Kapitolium, uppger TT.

”Detta är hur valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte vår demokratiska republik,” skriver Bush i ett uttalande rapporterar flera amerikanska medier.

Han fortsätter:

”Jag förfäras över vissa politiska ledares hänsynslösa beteende sedan valet och över bristen på respekt i dag för våra institutioner, våra traditioner och vårt rättsväsende”.

Trump lovar ”ordnad” övergång av makten

Vid 10-tiden på torsdagen erkände sig Donald Trump besegrad i presidentvalet. Detta sedan kongressen tidigare godkänt elektorsrösterna som gör att Biden kommer ta över presidentskapet senare i januari.

– Även om jag fullständigt motsätter mig resultatet av det här valet så kommer övergången ske ordnat den 20 januari, sade Trump i ett uttalande rapporterar CNN.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required