Foto: Shutterstock/TT

Obamas plötsliga utspel – sågar Sveriges strategi mot corona: ”Jag tycker inte det visat sig fungera”

Barack Obama hävdar att Sverige försökt uppnå flockimmunitet under pandemin – trots att statsepidemiolog Anders Tegnell förnekat detta.

Nu dömer USA:s tidigare president ut den svenska strategin, skriver Aftonbladet.

På torsdagen kom internationell kritik mot den svenska coronastrategin från människorättsaktivisten Kelly Bjorklund och professorn Andrew Ewing.

De hävdade i en artikel i ansedda Time Magazine att Sveriges taktik varit en ”katastrof” och resonerar kring att flockimmunitet varit det svenska målet.

Nu ger sig även den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama på Sverige och den svenska strategin.

Foto: Shutterstock

Obama – som var president åren 2008-2016 innan han fick lämna över ämbetet till Donald Trump – har också varit stark kritisk mot USA:s hantering av pandemin.

– Säg ”ja, covid-19 är ett verkligt stort problem, en allvarlig sjukdom. Här är vetenskapen vi kan komma överens om det”, säger han i en intervju med podcasten Pod save America i riktning mot Trumpadministrationen, uppger Aftonbladet.

”Sen har du ett land som Sverige…”

Ex-presidenten resonerar kring begreppet ”flockimmunitet” – och kommer då in på Sverige, som han också ger en känga.

– Sen har du ett land som Sverige som säger ”vi ska försöka bekämpa det här med flockimmunitet”, säger Obama i intervjun, enligt Aftonbladet, och fortsätter:

– Jag håller inte med om det och tycker inte att det har visat sig fungera. Men vi är i alla fall inom samma verklighet i vår debatt.

Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tillbakavisade redan i mars kritik mot att Folkhälsomyndighetens, FHM, strategi skulle vara att uppnå flockimmunitet.

Tegnell: ”Huvudtaktiken handlar inte om det”

– Huvudtaktiken handlar ju inte om det, utan huvudtaktiken är att vi har en långsam smittspridning och att sjukvården får en rimlig arbetsro, har Tegnell tidigare sagt till SvD.

STOCKHOLM 20201013 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträffom coronaläget i Sverige Foto: Henrik Montgomery / TT

Tidigare statsepidemiolog Annika Linde har tidigare hävdat att flockimmunitet är en del av FHM:s strategi, vilket också tillbakavisats av Tegnell. På Facebook skrev Linde att det ”inte vore så dumt” med en ”lite långsam spridning bland skolbarn och deras föräldrar för att successivt bygga upp en flockimmunitet”.

Vad tycker du om ex-presidentens utspel? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required