Övergrepp mot flickor i Stockholm tystades ned av polisen.

Nyårsnatten blev en stökig historia på många håll och i tyska Köln rapporterades det om massövergrepp mot kvinnor, något som sedan visade sig ha hänt också i Kalmar på nyårsafton. Nu rapporterar DN om att liknande övergrepp mot kvinnor har skett i Sverige tidigare – men att polisen medvetet har valt att tysta ned händelserna.

Det är vid ungdomsfestivalen We Are Sthlm, som riktar sig till alla mellan 13-19 år och hålls i Kungsträdgården i Stockholm, som DN:s granskning visar att det har varit problem med övergrepp mot unga flickor. Redan 2014 hade festivalen problem med ofredande – men övergreppen ökade i omfattning 2015.

DN har tagit del av de interna PM som skickades till polischefer och Stockhomspolisens mediacenter under festivalen och där står det bland annat att läsa: ”Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år”, skriver DN.

I polisens rapporter står också att läsa: ”Dessa är så kallade flykting­ungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”.

Men trots övergreppen valde polisen att inte kommunicera händelserna. När We Are Sthlm sammanfattades i efterhand skrev Stockholmspolisen på sin hemsida att: ”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet”, enligt DN.

Informationen om övergreppen spreds därför inte till allmänhet och medier.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren till DN.

Rikspolischefen Dan Eliasson har, i ett inlägg på Twitter, lovat att saken ska utredas.

Sexövergreppen på festivalen i Kungsträdgården tystades ned av polisen.

Posted by Dagens Nyheter on den 10 januari 2016

Publicerad av Newsner, gilla gärna