Officiellt: De blir gudföräldrar till prins Oscar.

Den 2 mars 2016 blev kronprinsessan Victoria och prins Daniel föräldrar till en 3655 gram tung och 52 cm lång prins Oscar Carl Olof, med tilltalsnamnet Oscar. På fredagen är det dags för kungligt dop i Slottskyrkan – och nu står det klart vilka som kommer att bli faddrar till prins Oscar. I ett pressmeddelande avslöjar Hovet att det blir fem personer i familjens närhet som får hedersuppdraget.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har gjort sitt val. H.K.H. Kronprins Frederik, H.K.H. Kronprinsessan Mette-Marit, H.K.H. Prinsessan Madeleine, Herr Oscar Magnuson och Herr Hans Åström kommer att utses till prins Oscars faddrar under dopet som äger rum i Slottskyrkan den 27 maj.

Expressen skriver att det, när en kunglig person ska få faddrar, finns en regel som innebär att minst en eller två av gudföräldrarna måste vara kungliga och inte tillhöra familjen – och så blir också fallet. Två utländska kungligheter blir gudföräldrar till prins Oscar: den norska kronprinsessan Mette-Marit samt den danske kronprinsen Frederik.

Förutom prinsessan Madeleine från den svenska kungafamiljen så har kronprinsessan Victoria och prins Daniel också utsett en varsin vän till att bli fadder. Där faller lotten på Oscar Magnuson, som är son till prinsessan Christina och kusin till kronprinsessan Victoria, samt den gamle bandyspelaren Hans Åström som är kusin till Daniel Westling.

Bildkälla utvald bild: Kate Gabor, Kungahuset.se

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.