Oli, 48, tynar bort i fästingsjukdomen TBE – nu vill han varna andra: ”Det här är inget liv”

48-åriga Oli Bragason från Färgelanda hade precis vant sig vid tanken på att ha drabbats av obotlig njurcancer, då slog TBE till. I kombination med cancer blev fästingsjukdomen så allvarlig att Ola tvingas sitta i rullstol och kan knappt öppna ögonen. Nu vill han varna andra.

–  En dålig dag kan jag inte röra min nacke. Då kan jag inte göra annat än att vara stilla. Bara ligga på rygg och sitta. Så får livet hålla på dygnet runt, säger Oli till SVT.

Oli Bragason är bara 48 år men håller på att tyna bort i fästingsjukdomen TBE. 2017 hade Oli återhämtat sig från strålning av njurcancer, och tack vare behandling och medicin kunde han gå tillbaka till jobbet.

Men lyckan blev kortvarig. Sommaren 2018 försvann Olis syn, vilket inte kunde ha med cancern att göra. Förutom synen upplevde Oli svår smärta, vilket gjorde att han fick läggas i på sjukhuset i flera tre veckor. Till slut gjordes tester som visade att Ol fått TBE av en fästing, ett besked som kom som en befrielse då Oli fick veta vad problemet var.

OBS: Personen på bilden har ingenting med artikeln at göra. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fick flytta in på kommunens assistansboende

Men saker blev värre, och drygt ett år senare är Oli delvis handlingsförlamad. Bland annat har han tvingats flytta in på kommunens assistansboende fem dagar i veckan, och vissa dagar kan han inte röra sin nacke ens.

Vill vandra andra för TBE

Nu vill han varna andra för sjukdomen, som förstört hans liv. För att hjälpa honom nå ut med budskapet har hans frus skrivit en bok som ska öka kunskapen om TBE, så att folk skyddar sig.

– Det här är inget liv, säger Oli till SVT.

När SVT frågar Oli vad som får honom att orka svarar han;

– Mina barn. Mina barn och min fru….

Dela gärna för att sprida kunskapen om TBE du med.