Olle Jönssons nya Lasse Stefanz-bakelse hjälper utsatta – intäkterna går till stadens hemlösa: ”Jävla fin grej”

Konditorn Jens Duvander skapade en Lasse Stefanz-bakelse tillsammans med bandets sångare Olle Jönsson. Detta till förmån för människor som lever i hemlöshet i staden.

Bakelserna sålde som smör och nu lämnas tusentals kronor över till behövande.

När de nu är slutsålda skänks flera tusen kronor till hemlösa i Kristianstad.

Olle Jönsson är mannen bakom Lasse Stefanz största hits och har varit bandets sångare sedan gruppen bildades 1967.

Sedan dess har han spelat på de flesta dansbandsscenerna runtom i Sverige och är idag en av Sveriges mest folkkära artister.

Totalt har Lasse Stefanz haft hela 37 låtar på Svensktoppen genom tiderna – och gett ut ett 40-tal album, och därtill över 20 samlingsskivor.

År 2010 blev Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz, framröstad till Årets Skåning.

Olle Jönsson är en jordnära, varm och härlig människa som har spridit mycken glädje genom åren med sin underbara musik. En sann Skåne-ambassadör!”, skrev juryn i sin motivering.

För att fira vinsten hörde Olle av sig till Conditori Duvander i Kristianstad och frågade om konditorn jens, skulle kunna göra en Olle Jönsson-bakelse.

– Olle har alltid brytt sig om de hemlösa i samhället och har spelar mycket för dem under åren. Så han ville att för varje såld bakelse, skulle fem kronor gå till stadens hemlösa, berättar Jens för Newsner.

LÄS MER: Så blir ditt horoskop för perioden januari-februari – allt om kärleksliv, pengar och dina relationer

Olle Jönssons fina gest för hemlösa

Bakelserna sålde som smör och när Olle Jönsson under hösten 2022, åter igen var aktuell i programmet ”Så mycket bättre” hörde han av sig till Jens igen. Denna gång med en liknande idé.

– Han hörde av sig igen och frågade om vi inte kunde göra någon liknande historia men att vi denna gång skulle skänka tio kronor för varje såld bakelse, säger Jens till Newsner och tillägger:

– Jag tyckte att det lät som en jävla fin grej, jag brukar själv åka förbi härbärget eller Cafe David i Kristianstad om jag har bakelser eller annat att lämna över. Så jag tyckte att det var en jättebra idé, säger Jens.

Olle Jönssons bakelse består av en mjölkchokladmousse på en biskvibotten och har självklart Olles signaturplagg som dekor – en hatt.

Har ni testat vår nya LasseStefanz bakelse? En glutenfri bakelse med mjölkchokladmousse på en biskvibotten😋 För varje såld bakelse skänks 10 kr till hemlösa! Välkomna in och smaka🍁🥰 #duvandersiåhus #åhussweden

Posted by Duvanders conditori on Saturday, October 1, 2022

Under hela säsongen av ”Så mycket bättre” såldes bakelserna på Duvanders konditori och allt från företag till privatpersoner slängde sig över sötsakerna.

– Det var jättefin respons. Bland annat köpte kyrkan ett helt gäng, de hade någon i personalen där som gått bort precis och som hade Lasse Stefanz som idoler. Men det var också många andra som köpte dem, berättar Jens.

Sammantaget sålde konditoriet 650 bakelser, vilket betyder att hela 6500 kronor gick direkt till människor som lever i hemlöshet i Kristianstad.

– Det kanske inte är vrålmycket pengar men en liten fin gest i alla fall, säger Jens.

LÄS MER: Olle Jönsson river av Cornelis klassiker – när han tagit sista tonen vill gåshuden aldrig lägga sig

Det ska pengarna gå till

På Café David i Kristianstad, som drivs av Stadsmissionen, var man tacksam över bidraget.

– Till en början hade jag och Olle ingen aning om vad pengarna skulle gå till men på caféet berättade dem att det var många musikintresserade där och att man önskat ett elpiano. Så det skulle de köpa, säger Jens.

Olle Jönsson Lasse Stefanz-bakelse
Foto: Conditori Duvanders/ STOCKHOLM 20081127 Olle Jönsson, sångare och trumslagare i dansbandet Lasse Stefanz Foto Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020

Konditorns uppmaning

Att sälja bakelser till förmån för människor i hemlöshet har öppnat Jens ögon för problematiken och han hoppas att initiativet kan få ännu fler att engagera sig.

– Jag var inte så insatt i tidigare men i och med det här har jag förstått hur lätt det här att hamna där. Det kan gå ganska snabbt så man ska inte tro att det är en självklarhet att inte hamna där. Det räcker med en tragedi i livet och att man halkar lite snett. Så är det så att man har saker man inte behöver, tveka inte att lämna in det, säger Jens till Newsner.