Örjan Ramberg anmäler SVT – efter dokumentären om Josefin Nilsson

Dokumentären om Josefin Nilsson slog tittarrekord på SVT play och spred en våg av känslor under våren.

I dokumentären figurerar expojkvännen Örjan Ramberg till folkkära sångerskan, som ej är namngiven i dokumentären, om de våldsanklagelser som riktades mot honom under 90-talet.

Örjan som senare dömdes till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud i tingsrätten. Hovrätten mildrade domen till villkorligt fängelse.

Nu har han anmält SVT efter dokumentären.

Hashtagen #brinnförjosefin spreds som en löpeld under våren. I den gripande och känslosamma dokumentären om folkkära sångerskan Josefin Nilsson, skildrade hennes syster om hennes bubblande personlighet, som sedan doldes allt mer i ett destruktivt förhållande.

I dokumentären figurerar en expojkvän, som inte är namngiven i dokumentären, om det förhållande som skulle skada Josefin både psykiskt och fysiskt.

Under dokumentären berättar Josefins syster om hur hennes syster blev slagen vid flera tillfällen av den man som hon var fullständigt förälskad i.

Expojkvännen som är skådespelaren Örjan Ramberg dömdes till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud i tingsrätten.

Domen mildrades till villkorligt fängelse.

Josefin Nilsson
Dokumentären om Josefin Nilsson väckte många känslor. Foto: TT

Efter dokumentären – nu anmäler Örjan Ramberg SVT

Men efter dokumentären som slog tittarrekord hos SVT play, har nu Örjan valt att anmäla SVT, skriver Aftonbladet.

I anmälan redogör Örjan hur SVT brustit när det gäller kraven på opartiskhet och saklighet.

Han menar att det är flera viktiga faktan som har uteslutits ur dokumentären, och väljer nu alltså att anmäla.

”Det som presenterades i dokumentären var förvrängt och inte med sanningen överensstämmande. Viktiga fakta saknades i dokumentären och hade ersatts med sakfel och rena lögner. Det påstås att jag slagit min före detta flickvän med knytnävsslag mot ryggraden, och att jag knuffat in henne i en vägg med sådan kraft att väggen gått sönder. Det påstås att jag har orsakat hennes död”, det skriver Örjan Ramberg i en debattartikel i Aftonbladet.

Han berättar vidare hur dokumentären ledde till ett mediedrev utan dess like, och att han varit för rädd för att bege sig hemifrån.

”Sändningen av dokumentären drog igång ett drev av en uppretad lynchmobb som förts bakom ljuset. Hatstormen hos allmänheten växte sedan till full styrka genom sociala mediers genomslagskraft. Där spreds lögnerna som accepterades som sanningar just för att de förmedlats av SVT, till vilket allmänheten ska kunna känna ett förtroende att sändningarna följer reglerna i sändningstillståndet”, skriver han och fortsätter:

”Drevet har resulterat i mängder av hatbrev, mejl, sms och röstmeddelanden med hot om hur jag ska stympas, styckas, kastreras, slaktas, att min hals och huvud ska skäras av, och att människor ska prickskjuta eller misshandla mig om jag lämnar min bostad. Detta har jag sedan programmet visades mottagit nära nog dagligen”.

Örjan Ramberg anmäler nu SVT och kallar tiden efter dokumentären som ett mediadrev. Foto: Frankie Fouganthin/Wikkicommons

Örjan Ramberg: ”Hur länge ska jag straffas?”

Han avslutar med att fråga hur länge han kommer att straffas för sitt brott.

”Jag rättfärdigar inte på något sätt mitt agerande. Det var fel av mig och rättssamhället lagförde och straffade mig för det jag gjorde för över två decennier sedan. Men i dokumentären utmålas jag som någon som orsakat en folkkär sångerskas död. För det brottet finns ingen nåd eller förlåtelse hos allmänheten. Att det är en lögn bekommer varken medierna eller mobben”.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida!