Oroväckande rapporter – coronaviruset ökar kraftigt i flera länder: ”Hade hoppats på…”

Efter en tid av minskade coronafall ökar nu spridningen av covid-19 kraftigt runt om i världen, rapporterar Aftonbladet.

Sedan det första utbrottet har drygt 18 miljoner människor smittats av coronaviruset och 700 000 har avlidit.

Men efter en tid av stabilisering kommer nu oroväckande rapporter om att smittspridningen ökar på flera håll runt om i världen. Enligt tidningen Verdens Gang rör det sig om 74 länder.

Ökar i rekordfart

Den värsta spridningen sker i Nord- och Sydamerika, Indien och delar av Mellanöstern.

– Vi har fått en ökning mycket tidigare än vad vi hade hoppats på. Vi trodde vi skulle klara oss en bit in i hösten, sa Anders Tegnell under onsdagens pressträff

Även i Europa har man sett en ökning av viruset. I Tyskland där man tidigt fick kontroll på smittan har viruset ökat i rekordfart.

Chefen för det tyska läkarfacket säger att en andra våg redan är här, till tidningen The Guardian.

Även i Frankrike har smittan ökat de senaste veckorna. Där meddelar regeringens vetenskapsråd att man börjat närma sig ett okontrollerbart läge.

Striktare restriktioner

På grund av den ökade smittan börjar nu flera länder i Europa att ta till striktare restriktioner igen. I Belgien får man bara träffa samma fem personer utanför hushållet under kommande månad och i Frankrike har man infört krav på munskydd på offentliga platser i flera städer.

Foto: Naina Helén Jåma,TT/ David Vincent, AP

Men i Sverige blir det inga liknande åtgärder ännu.

– I Sverige har vi en ganska skarp minskning av nya fall och att addera munskydd i ett sådant läge är nog inte rätt väg att gå, sa Anders Tegnell på onsdagens pressträff.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);