Ost kan vara ett större miljöhot än kött

WWF ger rött ljus till en rad olika livsmedel i konsumentguiden Köttguiden.

Och flera av dem är populära ostar som ofta hamnar på våra tallrikar.

I Världsnaturfondens nya version av köttguiden bedöms både kött och ost utifrån miljöpåverkan. Konsumenterna uppmanas att ställa högre krav om var maten kommer ifrån och vad den har för märkning.

— Det måste bli mycket enklare för konsumenterna att göra rätt val, säger Anna Richert, matexpert på WWF, till Aftonbladet.

Nu har det visat sig att ost inte alltid längre är en okej ersättning för kött. Italiensk mozzarella, grekisk feta och cypriotisk halloumi får rött ljus. På röda listan hamnar också det spanska och italienska grisköttet som ofta förknippas med charkuterier.

Fem kategorier vägs samman

Köttguiden gör en sammanvägning av bedömningen av de fem kategorierna klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Grönt ljus betyder ”ät ibland”, gult ljus betyder ”var försiktig” och ”rött ljus” betyder undvik.

– Det viktigaste är att företagen som importerar kött och ost blir bättre på att ställa högre krav. De kan faktiskt gå längre än guiden, säger Anna Richert, till tidningen.

Ost kan vara farligare än kött.
Foto: Pexels/Wikipedia

Enligt Anna Richert är det största problemet mindre restauranger med stor prispress.

– Det är en hel del ost som vi äter på en pizza som ingen vet eller frågar efter var den kommer ifrån och de korna har nog inte betat ute, om man säger så, säger hon.

Enligt WWF är en tumregel att hålla sig till de svenska grisarna och de svenska ostarna och de med krav, ekologisk eller klimatcertifierad märkning.

Kommer du att undvika halloumi, mozzarella och fetaost efter larmet? Lämna gärna en kommentar på Facebook!