Österrike inför ”burka-förbud” – men en intressant detalj väcker stor förvåning

Muslimska huvuddukar och heltäckande plagg för kvinnor har länge varit en het fråga i många europeiska länder.

Nu har Österrike infört en ny lag som gör det olagligt att täcka sitt ansikte.

Men förbudet berör endast 150 kvinnor, skriver brittiska BBC.

 

I april 2011 blev Frankrike det första europeiska land som införde ett totalförbud mot burka och niqab, som endast lämnar en glipa för ögonen, på offentliga platser.

Flera länder har infört liknande restriktioner och nu förbjuder även Österrike heltäckande slöja på ”allmän plats”. Detta trots att det bara finns 150 kvinnor som bär niqab i landet, enligt BBC.

Nyhetsbyrån NTB rapporterar att ”burka-förbudet”, som lagen kallas i folkmun, inte bara gäller religiösa kläder.

(AP Photo/Mohammad Hannon)

Det är inte heller tillåtet att använda ansiktsmasker utanför sjukhus, maskera sig offentligt eller använda skidglasögonen utanför skidanläggningen.

Den omstridda lagen trädde i kraft på söndagen och polisen har fått tillstånd att använda sin makt om någon vägrar visa sitt ansikte. Om du bryter mot lagen riskerar du böter på cirka 1 440 kronor.

Kritiseras av presidenten

Lagen i Österrike införs efter att landet högervindarna blåste starkt i det senaste valet.

Kritikerna menar att ”problemet” är starkt överdrivet, i praktiken berörs bara 150 av Österrikes 8,7 miljoner invånare. Eftersom förbudet påverkar så få, ska det snarare ses som en symbolisk handling, skriver The Guardian. 

Även landets förbundspresident, Alexander Van der Bellen, har kritiserat lagen, som av många betraktas som islamofobisk och rasistisk.

– Det är varje kvinnas rätt att alltid klä sig som hon vill. Det är min åsikt i frågan, förklarade han i maj enligt tyska Die Welt .

Alexander Van der Bellen/Foto:ManfredWerner

I Skandinavien finns det ännu inget generellt förbud mot heltäckande slöjor på offentliga platser, men i Norge presenterades ett lagförslag i juni om förbud mot burka och niqab i skolklassrum och universitetssalar.

–  Det finns tre huvudskäl till varför vi föreslår detta förbud. Den första är öppenhet och kommunikation, den andra är att utbildningsväsendet är en speciell plats där det är extra viktigt att både elever och lärare kan se varandra i ansikte. Den tredje är att detta är idag lag på lokal nivå, och då ska den förankras i den nationella lagstiftningen, sa kunskapsministern Torbjørn Røe Isaksen i somras.

Vad tycker du om Österrikes nya lag? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarerna, men kom ihåg att ha en schysst ton och visa respekt för andra människor!