Oväntade varningen i värmeböljan: Här är vägarna som kan bli livsfarliga.

Värmeböljan ligger över Sverige och många njuter säkert av solen. Men se upp när du är på väg till eller hem ifrån stranden. Nu varnar Trafikverket nämligen för halka – mitt i högsommaren. Visst, jag har läst om detta när jag tog körkort, men jag tycker inte det skadar att uppmärksamma detta igen. Kan vi bara undvika en allvarlig trafikolycka genom att dela detta vidare, så är det värt det.  

När det är högsommar kanske man som trafikant inte förväntar sig en hal vägbana. Men en rejäl värmebölja kan innebära att bindemedlet mjukas upp, utvidgas och stiger upp i vägytan som fläckar och blödningar, vilket kan göra vägbanan hal.

Trafikverket har gått ut med den här varningen på Facebook:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Halka på sommaren? Ja, faktiskt. Bristande friktion kan innebära att en belagd väg upplevs som hal, trots att det är…

Posted by Trafikverket on den 30 juni 2015

Det kan alltså vara läge att vara extra försiktig dessa varma dagar.

I Västsverige bör man just nu ta det lugnt på E20, skriver Expressen.

Framför allt gäller det i östgående rikting mellan Göteborgs stadsgräns och Jonsered, samt i västergående riktning mellan Jonsered och Partille.

Även längs E6 pågår det arbeten där man bör vara extra vaksam på halkan. Bland annat finns det nylagd asfalt mellan Klareberg och Jordfallsmotet där man bör vara extra försiktig.

– Det är kanske inte halka man förknippar med sommaren när det är sol och 30 grader varmt men det kan uppstå och det kan vara väldigt svårt att förutse var det kan uppstå, därför vill vi gå ut och varna, säger Jan-Erik Lundmark, underhållsbeläggare på Trafikverket, till Expressen.

Tänk också på att inte lämna barn eller djur i bilen när det är så här varmt!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.