Över 300 000 kronor har samlats in – till döda polismännens familjer: ”Saknaden är enorm”

Lars Vilks och två av hans livvakter omkom i en tragisk bilolycka utanför Markaryd i början på oktober.

Nu har sörjande kollegor startat en insamling till de döda polismännens familjer.

Det var under söndagseftermiddagen den 3 oktober som Lars Vilks och hans två livvakter kom över på fel sida av vägen och frontalkrockade med en lastbil.

Samtliga i bilen, Lars Vilks och två av hans livvakter, omkom i olyckan. Lastbilschauffören skadades allvarligt.

Nu har kollegor till de båda poliserna startat en insamling till de omkomnas familjer.

”Våra två kollegor Andreas och David, två extremt professionella och hängivna kollegor som Aldrig lämnade något åt slumpen. Så noggranna och duktiga. Båda med lång erfarenhet inom personskyddet i Polisen, Andreas sedan 2011 och David sedan 2016 med tillika uppgifter som instruktörer.De hade en enorm drivkraft som instruktörer inom Bops och Polkon, att vi kollegor skulle utvecklas och bli bättre poliser och livvakter. Det var verkligen laget före jaget för dem båda. Fantastiska kollegor, medmänniskor och vänner. Saknaden är enorm”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Polisen: ”Vila i frid mina vänner”

Polisen fortsätter att beskriva sina kollegor som två personer med hjärtat på rätt ställe och som verkligen brann för sitt yrke.

Andreas beskrivs som en man med stor passion för livet och sin familj. En person som älskade friluftsliv och träning.

”En mer jordnära person fick man leta efter som gärna spenderade någon vecka av sin semester ute på de svenska fjällen helt ensam, bara han och naturen. Otroligt modig, skojfrisk, busig och varmhjärtad”, skriver polisen i inlägget och tillägger:

”David som också värnade otroligt mycket om sin familj var en rolig skånepåg som aldrig hade långt ifrån skämt och skratt. Han har haft många intressen under årens lopp där den gemensamma nämnaren är att han djuplodade i allt som han tog sig för. Om det så var taktik, utrustning, träning, allt om aktiebörsen eller hur man löser en rubikskub, han hade sökt all info som fanns och delade gärna med sig till andra”.

Foto: Johan Nilsson, TT

De två poliserna lämnade två barn efter sig och insamlingen är till för att underlätta för dem i framtiden.

”Även om pengar inte är mycket i denna stund så kan det ge viss trygghet och nya fina minnen och ljuspunkter i framtiden.Vi vill avsluta med en text som Andreas satte upp på kontoret vilken känns än mer relevant i denna stund. Så låt oss nu göra detta tillsammans. T ogether E veryone A chives M ore. Vila i Frid mina vänner och hjältar ❤, skriver polisen i det gripande inlägget på Facebook.

Över 300 000 har samlats in

Insamlingen har fått stor spridning och redan nu har tusentals människor berörts av inlägget och bidragit till insamlingen.

”Så oerhört tragiskt för alla tres familjer😓💔. Swishat ett lite bidrag. Vila i frid💙”, skriver en person.

”Så fint skrivet om dessa killar, så tragiskt att de skulle behöva sätta livet till💙💙 Skänkt ett litet bidrag….”, skriver en annan.

”Så oerhört tragiskt💔Tankar och all kärlek till de drabbades anhöriga och vänner i denna svåra stund. Swishar självklart ett bidrag. Vila i frid ❤️”, skriver en tredje.

Hittills har insamlingen nått 340 445 kronor. Målet är att samla in 1 miljon kronor.

Våra tankar går till polismännens familjer, anhöriga och nära och kära. Vila i frid.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required