Pappa ansökte om vabb för att gå och klimatstrejka – nu anmäls han

En pappa hemmahörande i Skarpnäck utanför Stockholm anmälde vabb för att vara borta från jobbet i fredags, för att klimatstrejka med sin dotter.

Pappan var öppen med att han skulle demonstrera med sin dotter, som skolstrejkade denna dag, vilket många uppmuntrade i sociala medier.

Men alla var inte lika förtjusta i idén, och nu har pappan fått en anmälan på sig.

– Att följa med sitt barn på en demonstration är inte en giltig anledning för vab, säger Jonatan Ohlin, pressekreterare vid Försäkringskassan till Mitt i-tidningarna.

I fredags ägde en historisk stor klimatstrejk rum i Stockholm, på initiativ av Greta Thunberg.

En pappa hemmahörande i Skarpnäck ville följa med sin dotter på demonstrationen, och ansökte därför om vabb.

– Först så fick jag bara en massa positiva reaktioner, men sedan delades artikeln på en Facebooksida för klimatförnekare – och så drog näthatet igång, säger pappan i en intervju med Mitt i.

Anmäld för skattebedrägeri

Pappan menar att ansökan om vabb var symboliskt, så att det ska ge handläggarna på Försäkringskassan en tankeställare. Men handläggaren där var inte med på samma noter.

Under helgen fick pappan ett meddelande på Facebook om att han blivit polisanmäld. Han vet ännu inte vad, men misstänker att det har att göra med skattebedrägeri.

– Att följa med sitt barn på en demonstration är inte en giltig anledning för vab, säger Jonatan Ohlin, pressekreterare vid Försäkringskassan till Mitt i.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.