Pappan lämnade sin 3-åring ensam i stekheta bilen.

Under de senaste dagarna har stora delar av landet haft riktigt varmt och på sina håll har temperaturen varit upp i hela 28-29 plusgrader. När det är såhär pass varmt ute blir det därför en oerhörd hetta i våra bilar. Det är därför direkt livsfarligt att lämna små barn eller djur ensamma i bilarna medan man går för att exempelvis handla. Just detta inträffade på tisdagen i Gränna i Småland när en pappa lämnade sin 3-åriga son ensam i bilen i minst 15 minuter.

Det var i tisdags som en kvinna gjorde den chockerande upptäckten på parkeringen utanför Coop Konsum i Gränna: i en parkerad bil satt en liten pojke instängd och svettades. Utanför var det 26 grader varmt enligt kvinnan.

Enligt kvinnan var pojken också mycket ledsen och medtagen av händelsen, skriver Jnytt som var först med att rapportera om händelsen. Hon stannade kvar vid bilen och väntade tills pappan återvände till bilen, en väntat som hon uppskattar till minst 15 minuter.

När hon sedan konfronterade pappan och menade att pojken inte såg ut att må bra reagerade han mycket aggressivt och förolämpade även kvinnan innan han körde från platsen. Med anledning av detta valde kvinnan att polisanmäla honom.

– Vi vet vem mannen är och han kommer nu att delges misstanke om framkallande av fara för annan, berättar Lasse Johansson presstalesman på Jönköpingspolisen till Jnytt.

Att lämna sitt barn ensamt i bilen när det är så pass varmt ute är något man absolut inte ska göra.

– Det blir oerhört hett i en bil och det går fort, ganska så snabbt kan temperaturen vara uppe på 50 grader. Man ska absolut inte lämna barn eller djur i en bil då det är så varmt ute, säger Lasse Johansson, presstalesman på Jönköpingspolisen, till Jnytt.

Till Expressen säger Lasse Johansson också att kvinnan inte hade gjort fel om hon valt att krossa bilens ruta.

– En kvart är lång tid. Det är inga konstigheter att krossa rutan då, det kallas att man åberopar nöd, säger han.

Såhär ska du agera om du ser ett barn eller en djur i en varm bil:

* Känn efter om bildörren är öppen
* Kontakta polisen (112 om läget är akut, annars 114 14)
* Notera registreringsnummer och klockslag
* Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
* I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

Källa: Polisen

Hjälp gärna till att dela det här vidare så att fler lär sig farorna med att lämna barn eller djur i en varm bil.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna