Bilderna har ingenting med texten att göra, Foto: Shutterstock/Shutterstock

Pappan häktas för dubbelmord på barn i Södertälje – mamman inte längre misstänkt

Texten har uppdaterats

En man i 40-årsåldern häktas på sannolika skäl misstänkt för mord på sina två barn i Södertälje tidigare i veckan, meddelar Södertälje tingsrätt.

Mannen ska även genomgå en liten sinnesundersökning.

– Vad gäller motiv kommer jag inte säga något närmare om det, men det föreligger psykisk ohälsa här, allvarlig sådan, säger åklagare Ulrika Rosén till TT efter häktningsförhandlingen.

Mannen ska genomgå en så kallad paragraf-7-undersökning, vilket är en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Beslut om det fattas ofta tidigt i brottsutredningar då man misstänker att brottet kan ha begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

De två minderåriga barnen, en pojke och en flicka, hittades livlösa i en bostad i stadsdelen Lina hage på tisdagskvällen och konstaterades senare döda. Enligt misstankarna begicks morden under tisdagen.

Hjälpte att larma

Vid bostaden fanns utöver mannen ytterligare en vuxen familjemedlem, en kvinna, som greps misstänkt för mord. Hon släpptes på fri fot på torsdagen och är inte längre misstänkt.

– Hon betraktas nu som målsägande, säger Rosén.

– Hon var delaktig i att det larmades. Hon befann sig på platsen när händelsen uppdagades.

Enligt åklagaren har man man en ganska tydlig bild av vad det är som har hänt.

– Vi bedriver nu en utredning som innefattar brottsplatsundersökningar, kompletterande förhör och tekniska undersökningar. Sedan är det spårsäkring som vi också ska skicka på analys, säger Ulrika Rosén.

Pappan motsatte sig inte häktningen, uppgav hans advokat Mikael Westerlund under fredagens häktningsförhandling.

– Han medger att det föreligger sannolika skäl, sade Westerlund som deltog via länk.

Nya förhör

Westerlund säger till TT att hans klient har lämnat en tydligare inställning i förhör, men med hänsyn till utredningen vill han inte närmare gå in på det.

– Det kommer fortsätta hållas förhör nu där han får möjlighet att fortsätta utveckla sin inställning, säger Mikael Westerlund.

Pappan, som också deltog i förhandlingen i tingsrätten via länk, var klädd i grå kofta och vit t-shirt. Under den korta tid som dörrarna var öppna för allmänheten tittade mannen mest ned på bordet framför sig.

I samband med larmet under tisdagen fördes mannen till sjukhus med vad som då bedömdes vara allvarliga skador.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev