Par i 80-årsåldern slogs blodiga av barnrånare – mitt i Stockholm

På mindre än 12 timmar har tre rån och rånförsök inträffat i Stockholm. Gärningsmännen var barn – vissa endast 9 år gamla.

Vid lunchtid igår utsattes ett äldre par i 80-årsåldern för ett rånförsök vid Björns trädgård på Söder i Stockholm. Paret hade precis parkerat sin bil när de omringades av en grupp ungdomar som försökte rycka en halskedja från kvinnan.

Kvinnan ramlade omkull och började blöda från knän och hals efter överfallet, och både hon och mannen var mycket chockade efteråt.

Några timmar tidigare rånades en person på sin mobiltelefon på en bar i närheten av Medborgarplatsen, och offret fick även ett knytnävsslag i magen under rånet.

Några kvarter bort försökte även ett mindre gäng på cykel hota till sig värdesaker med något som såg ut som en kniv.

Polisen har gripit sex personer mellan 9-15 år, men kan i nulägen inte avgöra om det rör sig om en barnliga.

– Det är svårt att säga. Brotten har inträffat i ungefär samma geografiska område och poliser jobbar med att kartlägga tillvägagångssättet. Men vi kan inte säkert säga att de har kopplingar till varandra, säger Elisabeth Anestad som är biträdande polischef i city till Aftonbladet.

Eftersom förövarna är så unga är det svårt för polisen att hantera brotten, det faller under socialtjänstens ansvar.

– Vi kan konstatera att det är ett stort bekymmer med 100-tals ungdomar utan vårdnadshavare driver runt. Men polisen får inte gripa, låsa in eller utreda. Det är socialtjänstens ansvar och vi kan inte ha åsikter om deras arbete, säger Elisabeth Anestad.

Gränspolisen Christian Frödén har under många år arbetat uppsökande med gatubarnen som främst kommer från Nordafrika. Hans uppfattning är att antalet gatubarn i Sverige inte ökat de senaste åren, men att åldrarna har sjunkit. Idag är barnen så unga som 9-10 år.

– Jag försvarar inte brottslighet men här måste man fråga sig: Finns det verkligen 10-åringar som är kapabla att på egen hand ta sig hit och utföra brott eller finns det någon i bakgrunden som styr? säger han till till Aftonbladet.

Publicerad av Newsner