Foto: TT/Shutterstock

Patient dog efter brutal vårdmiss – blev förgiftad på sjukhuset

VårdTT

En äldre multisjuk patient avled av koldioxidförgiftning. Nu anmäler Region Västernorrland händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Den äldre patienten vårdades våren 2022 på sjukhuset i Örnsköldsvik för revbensfraktur och yrsel efter ett fall i hemmet. Syrgasbehandling ordinerades eftersom patienten hade sviktande andningsfunktion och svårigheter att vädra ut koldioxid ur blodet

Efter några dygns vård upptäcktes en morgon att patienten var svår att väcka. En röntgenundersökning gjordes av hjärnan, utan anmärkning. Först sent på eftermiddagen kontrollerades syre- och koldioxidnivåerna i blodet, som då visade att patienten utvecklat koldioxidförgiftning.

Åtgärder sattes in för att vända förloppet men kort därpå avled patienten.

Utredningen som gjorts i regionen visar på brister i handläggningen. Syre- och koldioxidnivåerna i blodet borde ha kontrollerats redan på morgonen, när patienten hade sänkt medvetande.

Region Västernorrland har gjort en anmälan enligt lex Maria efter att en patient som utvecklat koldioxidförgiftning avled på sjukhuset i Örnsköldsvik. Arkivbild.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev