Patienter fick koksalt istället för covidvaccin – uppmanas ta en tredje spruta: ”Det är skandal”

298 personer som vaccinerats på vårdcentralen Måsen i Lund uppmanas ta en tredje spruta vaccin. Detta då sju av dem felaktigt fått koksaltlösning stället för vaccin i sina andra spruta. 

– Jag har gått i lycklig villfarelse sedan i lördags att jag är fullt vaccinerad. Nu är jag besviken och förbannad, säger Mats Jonsson till Aftonbladet. 

I lördags vaccinerades totalt 298 personer vid vårdcentralen Måsen i Lund mot covid-19. Senare upptäckte personalen att sju personer fått sprutor med koksalt i, istälet för vaccin.  

– Man visste inte vilka sju personer som fått koksalt. Det är inte något farligt, men vi beklagar situationen, säger Jörgen Johansson, chefläkare i primärvården i Skåne till Aftonbladet.

Foto: TT

Vet inte vilka som fått fel innehåll

Då man inte visste vilka sju av de 298 som fått felaktigt innehåll ringde personalen runt till alla. En av de som blev uppringd och utfrågad om han upplevt några biverkningar är Mats Jonsson. I några timmar var han glad och lättad över att ha vaccinerats. Nu han istället besviken och orolig. 

– Det hela känns ovetenskapligt. Och lite orolig blir jag, finns det dokumenterat att du kan ta flera doser i rad? Jag får sova lite dåligt i natt men tar antagligen en tredje spruta imorgon, säger han till Aftonbladet. 

Kan bli en tredje dos

Eftersom man inte vet vilka som fått koksalt istället för vaccin så uppmanar man fler att komma in för en ny spruta. Detta kommer innebära att de som redan fått vaccin kan ta en tredje dos. 

Foto: TT

Enligt chefsläkaren Jörgen Johansson är det inte farligt att ta en tredje dos vaccin, snarare tvärtom. Han berättar att en tredje dos kan ge ännu bättre skydd.

Uppmanas ta tredje spruta

Jörgen Johansson har begärt en utredning för att se vad som kan ha orsakat misstaget.

För Aftonbladet berättar han att en medarbetare verkar ha använt samma ampull två gånger. Vid andra användningen fanns inget vaccin kvar i ampullen. Möjligtvis en väldigt liten mängd i botten.

Enligt Jörgen Johansson är det upp till patienten själv att bestämma om denne vill komma in för att ta en ny spruta, men enligt honom rekommenderas alla som vaccinerades på vårdcentralen i lördags att göra det.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required