
En hel värld sörjer efter påven Franciskus död – men bakom Vatikanens stängda dörrar pågår nu en annan typ av ceremoni. En av de mest symboliska och mytomspunna: förstörelsen av påvens ring.
Den 21 april kom chockbeskedet att påven Franciskus har avlidit. Dödsfallet inträffade tidigt på morgonen under annandag påsk – klockan 07.35 somnade han in i sitt hem i Vatikanen, enligt ett officiellt uttalande. Påven ska ha vaknat och mått bra, men blev plötsligt sämre och avled kort därefter av en stroke som ledde till hjärtsvikt.
Dagen innan hade han ännu en gång visat sig för folkmassorna på Petersplatsen och delat sitt sista budskap om fred i en orolig värld. Nu sörjer miljontals troende världen över – och inne i Vatikanen har en av kyrkans mest symboliska traditioner satts i rullning.
”Fiskarens ring” ska förstöras med hammare
Det är kardinalerna som samlas i Rom inför det stundande konklavet – valet av en ny påve – men innan dess ska en av de äldsta traditionerna i den katolska kyrkan genomföras. Påvens ikoniska ring, kysst av miljoner troende, ska förstöras för gott.
Ringen, känd som Fiskarens ring, är unik för varje påve och har historiskt använts för att försegla dokument och markera den heliga påvens godkännande. Men med Franciskus bortgång på annandag påsk, vid 88 års ålder, kommer ringen att krossas med hammare – en symbolisk handling som markerar slutet på hans tid som kyrkans överhuvud.
Påve Franciskus önskan för begravningen
Det är camerlengon, kardinal Kevin Joseph Farrell, som leder processen. Han har utsetts av påven Franciskus själv innan sin död och ansvarar för att ringens makt inte ska kunna missbrukas efteråt. Ringen tillverkas traditionellt av romerska guldsmeder och bärs på påvens högra ringfinger – men nu ska den alltså gå i graven tillsammans med Franciskus.
I samband med begravningen, som hålls på lördag, placeras ringen tillsammans med ett radband i kistan. Påvens ansikte täcks med ett vitt tyg, och mynt samt en nedteckning av hans pontifikat följer med kroppen i en enkel träkista, fodrad i zink – precis som Franciskus själv önskat, enligt Mirror.
Vila i frid, påve Franciskus.
LÄS MER:
Påvens sista ord till sjuksköterskan Massimiliano Strappetti
Påve Franciskus hade en sista önskan