Pensionärer får mer pengar efter årsskiftet – nu höjs bostadstillägget för flera

2020 ändras reglerna för grundskyddet i pensionssystemet, vilket innebär att det maximala bostadstillägget höjs från 5 560 till 6 540 kronor per månad.

–  Det här innebär att fler personer med högre inkomster skulle kunna få bostadstillägg, säger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Ensamstående pensionärer som har en sammanlagd månadsinkomst på 15 000 kronor efter skatt uppmanas idag att se efter om de är berättigade det skattefria bostadstillägget på 5 560 kronor. Men då reglerna för grundskyddet ändras efter årsskiftet uppmanas fler att göra en ny beräkning, då fler kan få mer i tillägg.

–  Det här innebär att fler personer med högre inkomster skulle kunna få bostadstillägg, säger Linda Nygren i ett pressmeddelande och tillägger:

–  Gör man en preliminär beräkning i dag och det visar sig att man inte är berättigad så kan det se annorlunda ut efter årsskiftet.

100 000 till kan få bostadstillägg

I dag får 290  000 pensionärer bostadstillägg, med det finns fortfarande många som hart rätt till det men inte söker det. Efter årsskiftet beräknas 100 000 till vara berättigade tillägg, vilket gör att pensionsmyndigheten uppmanar pensionärer att kolla upp om det faller inom ramarna för vilka som är berättigade det eller inte.

Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Shutterstock

Både boende i bostadsrätter och hyresrätter kan vara berättigade tillägget. Vid prövningen görs en samlad bedömning av inkomsterna, boendekostnaden och eventuella tillgångar som går över 100 000 kronor, exempelvis i form av fritidshus eller sparade pengar på ett bankkonto.

Dela gärna för att informera andra om detta, så att ingen missar att söka bostadstillägg om det är berättigad det.