Pensionärer får sänkt skatt – så mycket mer pengar blir det i plånboken varje månad

Pensionärer får sänkt skatt nästa år.
Det framgår i regeringens höstbudget.
Så här mycket blir det per månad.

På måndagen gjorde regeringen ett budgetutspel om att låg- och medelinkomsttagare kan vänta ett nytt jobbskatteavdrag.

Om det skulle bli någon skattelättnad för landets pensionärer fick vi dock inga besked om då.

Men nu är regeringen redo att presentera sänkt skatt även för landets seniorer – på tisdagen presenterades detta i form av en gemensam debattartikel från regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Genrefoto: Shutterstock

Så mycket sänks skatten för pensionärer 2024

Skatten sänks med sammanlagt två miljarder för pensionärerna – vilket tillsammans med en redan väntad indexering av grundavdraget motsvarar 283 kronor mer i plånboken varje månad för den som har en pension på 25 000 kronor i månaden, enligt regeringen.

Här är deras räkneexempel:

– Sammantaget med den indexering av grundavdraget som görs årligen innebär detta att en pensionär med en pension på 25 000 kronor i månaden får 3 400 kronor mer i plånboken varje år. Tillsammans med det jobbskatteavdrag vi presenterat gör detta att kommer löna sig bättre både att arbeta och att ha arbetat i och med budgeten nästa år, skriver Tidöpartierna i en debattartikel i Expressen.

Hälften av skattelättnaden kommer från den automatiska indexeringen.

– I den budget vi lägger nästa år så är ungefär hälften indexering och hälften skattesänkningen, så sammantaget blir det cirka 3 400 mer per år i plånboken nästa år jämfört med i år, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) enligt nyhetsbyrån TT, uppger Omni.

Ris och ros från pensionärernas intresseorganisationer

Förslaget från regeringen möts av såväl ris som ros av pensionärernas intresseorganisationer.

– På lite längre sikt måste pensionerna förstärkas brett. Det måste löna sig klart bättre att ha arbetat, detta legitimitetsproblem varken kan eller bör skatteåtgärder råda bot på. Avsättningarna måste höjas och systemet behöver genomgå en grundlig översyn, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson i en kommentar till Senioren.

Artikeln fortsätter under bilden.

Pensionsmyndigheten. Genrefoto: Shutterstock

Samtidigt saknar Pensionärernas riksorganisation, PRO, satsningar på äldreomsorgen – och ifrågasätter varför inte förtidspensionärer också omfattas av skattesänkningen.

– Det är folk som är utslitna. Det är anmärkningsvärt att de som hör till dem som har det sämst ställt inte får någonting alls här, säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam till TT.

Enligt Senioren ligger medelpensionen i dag på cirka 20 000 kronor, och av tidningens uträkning framgår att skattesänkningen sammanlagt för den gruppen då motsvarar ungefär 200 kronor i månaden.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.