Pensionärer kräver att kontanterna bevaras – här protesterar 100-tals utanför riksdagen: ”Väldigt arga”

Under onsdagen samlades medlemmar från PRO, SPF seniorerna, Förbundet Vi Unga och ”Kontantupproret” för en samlad demonstration mot det kontantlösa samhället.

Allt fler butiker slutar ta emot kontanter, och ännu fler kommer det att bli, då Sverige går mot ett kontantfritt samhälle.

Många tycker att det är smidigt att slippa röra sig med kontanter på fickan, men samtidigt är det många som känner stor oro inför ett samhälle som inte längre hanterar kontanter.

– Det handlar dels om de utsatta grupperna, vi har ungefär en miljon människor i Sverige som är utanför betalsystemet. Många äldre, människor med funktionsvariationer eller folk på glesbygden. Kvinnor som lever gömda, som inte kan använda digitala betalningsmetoder för att deras förövare har tillgång till kontouppgifter, säger Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson till Newsner och tillägger:

– Men det handlar också om beredskap, idag vet vi hur lätt det är att stänga av dessa digitala medel om man så önskar. Vad händer då, om vi inte kan betala med kontanter? Sedan är det ungdomarna, allt fler är bekymrade över hur inköpen kartläggs, de börjar tycka att all kameraidentifiering och sådant är integritetskränkande, säger Björn till Newsner.

Kritiserar Anna Kinberg Batras utredning

År 2020 fick Kinberg Batra i uppdrag av regeringen att utreda statens roll på betalningsmarknaden och hur kontanterna kan skyddas på framtidens betalmarknad.

I slutet på mars satte Anna Kinberg Batra punkt för utredningen och meddelade sin slutsats.

– Vi behöver både digital och kontant säkerhet. 99 av 100 kronor i Sverige i dag är digitala, men en miljon människor kan inte använda dem. Det finns för stora sårbarheter och risker i den delen av betalningssystemet som är samhällskritisk infrastruktur. Så kan vi inte ha det, sade hon till Dagens Nyheter.

På frågan vad hon ser för risker med att en miljon svenskar står utanför det digitala betalningssystemet, svarade Anna Kinberg batra:

– Att man inte kan sköta sin vardag. Att betala är en av de viktigaste och vanligaste legala handlingar som vi medborgare utför. Vi betalar nästan lika ofta som vi äter. Fungerar inte det får man väldigt stora problem.

”Folk är väldigt arga”

Utredningen var en besvikelse för många som föredrar kontanter och under onsdagen samlades medlemmar från både PRO, SPF seniorerna och medlemmar från samlingsorgnaisationen ”Kontantupproret” för en demonstration på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm.

Under demonstrationen var det flera ordföranden som tog till orda och mellan talen utropades slagorden ”Ropen skalla, kontanter till alla”.

– Det kom en hel del personer till Mynttorget. Vi är ett gäng stillsamma äldre människor men vi hade mikrofoner så vi hördes bra ändå, säger Björn till Newsner.

Efter demonstrationen hölls ett seminarium i riksdagen med riksdagsledamöter, Riksbanken och företrädare för intresseorganisationer.

– Det som är så slående är att den här frågan verkligen har mognat. Folk är ju väldigt arga och man går väldigt hårt åt Batras utredning. Det står inget substantiellt, det mesta har vi hört redan. Det finns inga direkta åtgärdsförslag. Vårt grundkrav är en lagstiftad rätt att handla med kontanter. Precis som det är i Danmark och Norge, de visar ju att det går utmärkt att ha det så i stabila demokratier, säger Björn Eriksson.

Han tillägger:

– Fokus är vad våra folkvalda politiker ska göra framåt. Det är deras ansvar att rädda kontanterna och det är bara de som kan se till alla får vara inkluderade i vårt samhälle, säger Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson.

Vad tycker du om det här? Vill du bevara kontanterna i samhället? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.