Pensionärer tvingas bo i husvagn då pengarna inte räcker – nu gör äldre uppror: ”Ska in i riksdagen”

Dan Glimmerås

Foto: TT/Newsner

Flera svenska pensionärer har vittnat om att de tvingas samla pantburkar för att ha råd att äta sig mätta. För vissa är den ekonomiska situationen så svår att de flyttat ut på gatan eller i husvagn då de inte kan betala hyra för en bostad.

Nu har fattigpensionärerna fått nog. Inför valet 2022 blir “Pensionärer i Gula Västar” ett parti. 

När pensionerade dansbandsmusikern Dan Glimmerås fick veta hur många äldre i Sverige som lever under fattigdomsgränsen ville han agera. Tillsammans med andra eldsjälar startade han organisationen “Pensionärer i Gula Västar”, vars syfte är att upplysa fler om orättvisan i det svenska pensionssystemet, i hopp om förbättring. 

Pensionärer tvingas bo i husvagnar

Enligt EU:s fattigdomsgräns räknas de som har en inkomst på 12 300 kronor eller mindre i månaden som fattigpensionärer.  Hit hör över 300 000 personer i Sverige. Siffror som får Dan Glimmerås att koka. 

– Vi har flera medlemmar som bor i husvagn, men man vill inte gärna gå ut och visa sin misär. Det är därför vi finns och kämpar, berättar Dan Glimmerås för Newsner. 

Dan Glimmerås. Foto: Newsner

Pensionärer i Gula Västar startade som en grupp med ideella eldsjälar på Facebook. Idag har gruppen över 16 000 medlemmar, och i maj i år blev det klart att organisationen är registrerade som ett parti under namnet “Solidaritetspartiet”.

Målet är att komma in i riksdagen, och så småningom förbättra levnadssituationen för landets pensionärer. 

– Vi jobbar för ett värdig äldrepolitik. Det finns det inget parti i riksdagen som gör. Allt är bara valfjäsk. Flera partier har struntat i oss alldeles för länge. Det är skamligt hur många har det, säger Dan Glimmerås till Newsner. 

Pensionärerna vill in i riksdagen

Dan menar att “Solidaritetspartiet” ska fylla en lucka som saknas i riksdagen, då inte tillräckligt gjorts för att förbättra den ekonomiska situation som många av landets äldre befinner sig i. 

– I september ska pensionärerna få ett tillägg som de lovats, men det är brutto, så det är skatt på det. Detta gör att det för vissa handlar om cirka 25 kronor mer i plånboken. Hela systemet är skevt. Sedan har vi det här med bostadstillägg som de talar om. Alla är inte berättigade det, exempelvis om de bor ihop med en sambo eller annat. Det är mycket som inte är genomtänkt, säger Dan Glimmerås. 

”Vi är här för att stanna”

Den 23 september kommer det nya partiet att vara på plats i centrala Stockholm för att hålla i ett evenemang för allmänheten. Förutom information och möten på plats kommer det att bjudas på musikunderhållning och annat. 

– Vi vill visa att vi finns här för landets pensionärer. Vi är här för att stanna, säger Dan Glimmerås till Newsner.

Dela gärna artikeln med andra.

Exit mobile version