Här tågar pensionärerna mot riksdagen – kräver höjda pensioner: ”Systemet är en dödsfälla”

.

Här demonstrerar seniorerna utanför riksdagen.
Nu kräver de höjd pension – och att folk höjer sin röst mot fattigpensionerna.
– Pensionssystemet måste göras om. Det är en dödsfälla, säger Dan Glimmerås, initiativtagare till Facebook-gruppen Pensionärer i Gula Västar. 

På eftermiddagen under onsdagen anordnades en demonstration vid Mynttorget utanför riksdagen. Ett femtiotal seniorer i gula västar sträckte upp plakat och kämpade för sin sak: Att pensionerna ska höjas.

De kommer från Facebook-gruppen Pensionärer i Gula Västar som har över 5 000 medlemmar i hela landet.

Nu slår de larm om fattigpensionerna.

Foto: Newsner

– Vi är här i Stockholm för att visa Sverige att vi finns, Pensionärer i gula västar, och att pensionärer i dag har ett rent helsike ekonomiskt. Jag skulle kunna stå här hur länge som helst och prata om olika händelser och saker. De har exempelvis inte ens råd att köpa näringsriktig mat i dag, vilket resulterar i att många pensionärer drabbas av kostrelaterade sjukdomar. De måste uppsöka sjukvården som redan är överbelastad. Det är en ond cirkel, säger Dan Glimmerås.

Att pensionärer inte har råd att köpa mat har även exempelvis SVT tidigare rapporterat om. De senaste åren har det kommit flera rapporter om hur Sverige sticker ut i Norden – som det land där flest äldre riskerar att hamna i fattigdom.

Glimmerås riktar stark kritik mot politikerna.

– Regeringen har satt oss på undantag, 328 000 pensionärer i Sverige som har under 8 000 kronor i månaden netto att leva för. Det är under all kritik.

– Det är en politisk sandlåda.

Foto: Newsner

Vad tycker du politikerna borde göra?
– Tja, politikerna… Det är ju folket borde göra någonting egentligen. Jag sa i tv i morse, ”fy skäms Sverige”, ”fy skäms herr statsminister”. Vad som borde göras och som jag och medlemmarna tycker är viktigt är att pensionsgruppen borde avregleras omedelbart. Där sitter de och har förhandlingar och bestämmer och styr och det är icke någon insyn i den gruppen. Inte ens media kan begära ut någonting, inga offentliga handlingar alls. Det är en hemlig grupp som sitter där borta i glashuset, säger Dan och pekar mot riksdagen.

”Krävs systematik och klokskap”

I pensionsgruppen ingår ledamöter från regeringspartierna, samt M, C, L och KD. Statsrådet Annika Strandhäll har i tidigare intervjuer framhållit dess fördelar.

– Jag tror att det är bra och långsiktigt nödvändigt att pensionerna eller pensionssystemet inte blir ett slagträ i valdebatter, har hon tidigare sagt till PRO.

Även Ole Settergren, analyschef vid Pensionsmyndigheten, har uttryckt sig positivt om pensionsgruppen.

– Det krävs en systematik och en klokskap när pensionssystemet förändras, som inte alltid är så lätt att hitta i politiken – det är kanske snarare undantaget än regeln. Och där tror jag att Pensionsgruppen har varit en stabiliserande faktor, i positiv bemärkelse, har han sagt till PRO.

”Pensionssystemet är en dödsfälla”

Pensionärsgruppen i gula västar vill även se att pensionssystemet förändras.

– Pensionssystemet måste göras om. Det är en dödsfälla. Det blir sämre och sämre, mindre och mindre pengar. Den följer inte med i utvecklingen. Det varnade de om för många år sen att det inte är bra, säger Dan Glimmerås.

– Nu står vi här med 328 000 fattigpensionärer. Innan nästa val är vi säkert 400 000. Men det avlider en hel del pensionärer också, på grund av att de mer eller mindre svälter ihjäl. Det är så illa.

Vill se pensioner på 16 000 kr i månaden – netto

Pensionärerna i gula västar driver också frågan om att alla pensionärer ska få minst 16 000 kronor i månaden att leva för, netto.

– Så att vi kan leva, så att vi kan gå omkring med värdighet. Att kunna hälsa på våra barnbarn, kunna bjuda en kompis på en kopp kaffe på stan när man träffas på stan. Att leva. Att känna sig mänsklig. Det kan vi inte göra i dag. Det är hur många som helst som sitter ensamma i sina stugor och har inte råd att göra någonting.

Foto: Newsner

Dan Glimmerås tycker att bidragen borde tas bort – och att politikerna då borde satsa på höjda pensioner i stället.

– Sen har vi alla bidragen som finns, som inte alla får. Det är också ett stort problem. Vi menar på att, ta bort bidragen. Ge pensionärerna 16 000 kronor netto i månaden. Så har vi råd att leva, handla och köpa. Momsen går tillbaka till staten.

Är det rimligt att tro att pensionärer kan få så stor ökning i månaden, netto?
– Jag tycker det är fullt rimligt. Klarar man sig på 8 000 kronor i månaden? Nej, det är svårt att klara sig på 15-16 000 också. Många pensionärer i dag lever i tvåsamhet. Han kanske har 9 000 och hon 6 000. Då funkar det, då har de 15 000 att leva för. Men så går en av dem bort, och då blir det svårt.

Initiativet, som alltså började med en Facebook-grupp, hade samlat ihop medlemmar längs vägen upp till Stockholm i buss som de bekostat själva.

Foto: Newsner

På onsdagen skulle de träffa representanter för Miljöpartiet för att diskutera sin sak. Och gruppen, som är politiskt obunden, vill komma tillbaka till Stockholm för en ny demonstration utanför riksdagen i vår.

– Vi har också fått löften om att många andra organisationer kommer att komma hit nästa gång vi är här. Vi har också blivit hälsade välkomna tillbaka till TV4. I maj månad kommer vi väl att köra igång igen, och då kommer vi vara många. Då ska vi se till att politikerna här uppe i sandlådan gör någonting för pensionärerna. För det här är under all kritik.

Visa att de protesterande pensionärerna har ditt stöd idag. Dela artikeln för att höja rösten för pensionärerna du med.

LÄS MER: Pensionärer i gula västar i TV4 Nyhetsmorgon: ”Fy skäms”

TV: Så här ser läget ut för Sveriges pensionärer

Idag tågar tusentals mot politikerna – för att protestera mot låg pension: ”FY SKÄMS herr statsminister”