Pensionärerna får mer i plånboken – politikerna överens: Så här stor blir nya höjningen

Pensionärerna kan räkna med mer i plånboken.

Nu är pensionsgruppen överens om nya höjningen, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på Twitter.

Nu är det klart – pensionerna kommer att höjas under 2021. Detta har politikerna i den så kallade pensionsgruppen nu beslutat.

Detta nya tillägg kommer ges till en viss grupp pensionärer, då det har blivit liten skillnad mellan de som arbetat länge och de som inte arbetat alls, uppger TT enligt Omni.

”Pensionssystemets grundskydd i form av garantipension och bostadstillägg syftar till att ge en rimlig levnadsstandard för personer med låg eller ingen inkomstgrundad pension. Ett rimligt grundskydd innebär dock att skillnaderna i pensionsinkomster mellan de pensionärer som arbetat och tjänat in pensionsgrundande inkomster och de som helt saknar arbetsinkomster, så kallat respektavstånd, är relativt små för de som haft mer begränsade inkomster, trots ett långt arbetsliv”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Uppemot 600 kr extra – för de som har mellan 9 000-17 000

Som mest blir det 600 kronor extra per månad i det nya pensionstillägget – och det blir pensionärer som i dag har mellan 9 000-17 000 kronor i månaden i allmän pension som berörs.

”På kort sikt är Pensionsgruppen överens om att år 2021 höja pensionerna genom en ny förmån, ett pensionstillägg, som ska betalas ut av Pensionsmyndigheten tillsammans med övrig allmän pension. Den nya förmånen innebär ett tillägg till den inkomstgrundande allmänna pensionen. Förmånen riktas till dem med en allmän pension mellan 9 000 – 17 000 kronor och uppgår till maximalt 600 kr per månad”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Foto: Shutterstock

Pensionsgruppen överens

Regeringen är beredd att gå fram med förslaget, efter att den så kallade pensionsgruppen i riksdagen, som består av sex olika partier (Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet), gjort upp i frågan.

Foto: TT

”Nu är vi överens i pensionsgruppen. Arbetet med att höja pensionerna långsiktigt fortsätter. Pensionstillägget införs redan 2021. De som slitit helt arbetsliv kommer att få en högre pension. Nödvändigt och bra”, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på Twitter.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!