Pensionärerna fortsätter att halka efter i samhället – trots skattesänkningarna

Situationen för många av våra äldre är allt annat än okej.

I juli kom rapportern om att 355 000 svenska pensionärer lever under EU:s gräns för fattigdom – cirka 75 procent av dessa är kvinnor.

Och en ny prognos från SPF visar fortsatt dystra siffror, sänkt skatt hjälper inte pensionärerna. 

– En skattesänkning ger endast marginellt tillskott i plånboken. Övriga kostnader kommer att öka mer än tillskottet, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna, till Expressen

Pensionärerna kommer fortsätta att halka efter i samhället och få allt svårare att få pengarna att räcka till, enligt en ny prognos från SPF seniorerna. 

Organisationen har tittat på hur hyror, löner och pensioner utvecklas under 2017-2021.

Och det fortsatt väldigt tråkig läsning för pensionärerna, en utveckling som pågått de senaste tio åren. 

Pensioner fortsätter att tappa i förhållande till livsmedelspriser, hyror och löner. 

© Shutterstock

Regeringen har meddelat en skattesänkning för pensionärer till årsskiftet, skatten sänks för ca 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år. 

SPF menar dock att några hundralappar extra i månaden kommer att ätas upp i form av ökade kostnader på annat håll.

”Målet är att man ska ha en pension man kan leva på. Så är det inte i dag”, säger Eva Eriksson till Expressen och fortsätter:

”Och en skattesänkning gör inte att pensionssystemet förändras, det är en justering som ger väldigt lite. Man behöver se över hela pensionssystemet”. 

SPF har tagit fram ett exempel där en pensionärs snittinkomst ligger på 14 000 kronor 2017, skriver Expressen. Sedan tillkommer livsmedelskostnader på 2 000 kronor i månaden och en hyra på 5 000 kronor i månaden. Alltså 7 000 kronor över till allt annat. 

Prognosen, enligt SPF, är att snittinkomsten i ovan exempel kommer stiga till 14 937 kronor, 2021. Men livsmedelskostnaderna kommer stiga till 2 182 kronor inom fyra år och hyran söka till 5 393 kronor.

Det ger 7 362 kronor över i plånboken i månaden. En ökning med i snitt 90,5 kronor om året, även om det mesta i samhället blir dyrare.

”Livsmedelspriserna och hyrorna har ökat de senaste tio åren men det har inte pensionärerna fått kompensation för”, säger Eva Eriksson.

© Eva Eriksson/Pressbild

På Newsner tycker vi det är sjävklart att alla måste ha en pension som du kan leva på! Att över 300 000 svenska pensionärer lever under EU:s gräns för fattigdom är fullständigt oacceptabelt och det måste vi se till att förändra. 

Dela gärna vidare denna artikel på Facebook för att sprida mer kunskap om pensionärernas situation i Sverige!