Pernillas varma initiativ i jul – skänker julklappar till bättre behövande: ”Vill verkligen hjälpa till”

Under coronapandemin har arbetslösheten ökat och allt fler familjer har oroat sig över ekonomin, inte minst nu inför den stundande julen.

Med det i tankarna bestämde sig Pernilla Malmström från Valdemarsvik för att samla in julklappar till ekonomsikt utsatta barnfamiljer.

Under coronapandemin har arbetslösheten ökat och allt fler människor har fått det knapert ekonomiskt. En del har vabbat mer än vanligt, andra har blivit sjukskrivna själva eller suttit i familjekarantän.

Men det kan också finnas andra anledningar till att man inte har råd att köpa julklappar.

”Jag ville hjälpa till”

Pernilla Malmström från Valdemarsvik såg att en grannkommun startat ett initiativ för att hjälpa ekonomiskt utsatta med julklappar och kände att hon också ville bidra.

– Jag misstänker att det finns ekonomiskt utsatta familjer här i kommunen och tänkte att det kanske är ännu värre i år med tanke på coronaviruset och kände att jag ville hjälpa till, säger Pernilla Malmström till Newsner.

Pernilla började kolla runt bland vänner om fler var intresserade av att hjälpa till. Och det var det många som ville.

Tillsammans med de personer som anmält intresse skapade de en grupp på Facebook som de döpte till ”Julänglarna i Valdemarsvik”, där samlade de all information och försökte nå ut till människor runt om i kommunen. Två barnfamiljer hört av sig med önskelistor från barnen.

https://www.facebook.com/groups/julanglarivaldemarsvik/permalink/683153632605375/?cft[0]=AZUNZ1tAzIfikYSMiWQGVyeS_8AZnITTvDJ8K4924gImwJ_2wLBsFlE66Fln2HXn4yi1lU4FmsnvzagmS39ZesfT5wLkJ9UaTlf36397L4jcWMgABk3OAwet0GOGAIYKBLrJPfrdgEueNacafsy9WCc8MwAaatfVCsuCeqUqKFY-UmkfHTltAQvcZYHjMHu9udg&tn=%2CO%2CP-R

– När jag lade ut den ena önskelistan i gruppen tänkte jag att det skulle ta lite tid att samla in julklapparna. Men på bara en timme var allt klart. Då hade människor runt om i kommunen tagit på sig att handla in alla julklappar, säger Pernilla till Newsner.

”Överväldigad över responsen”

Men det är inte bara det barnen önskar sig som ligger i påsarna. I flera fall har folk köpt något extra till barnen.

– Jag måste säga att jag blev helt överväldigad av responsen och väldigt rörd av att så många människor verkligen vill hjälpa till. Även de berörda familjerna har varit tacksamma för stödet.

– Jag har bara kontakt med den ena familjen men de har varit väldigt rörda och tacksamma över att folk är villiga att bidra. Och mamman har skrivit till mig att hon är tacksam över hela uppslutningen, säger Pernilla.

Foto: Privat/ TT

Men även om många har varit engagerade i att hjälpa till har det varit svårt att nå ut till människor som faktiskt behöver hjälp.

– Tyvärr är det bara två familjer vi fått hjälpa i år. Jag tror att fler behöver hjälp, men att tröskeln är väldigt hög till att ta steget och be om det, säger Pernilla och fortsätter:

– Man tänker kanske att de sitter i knipa just i år och att det finns andra som behöver hjälpen mer än dem. Men jag tycker inte att det spelar någon roll. Är det så, vem vet? Nästa år kanske man själv kan vara med och bidra om ekonomin tillåter.

Fortsätter nästa år

För ett andra år blir det. Nästa år hoppas Julänglarna i kommunen på ännu större uppslutning och att de kan nå ut till många fler.

– Det har ju varit svårt att nå ut just i år då till exempel bibliotek och öppna förskolor har varit stängda. Men vi testar nästa år igen. Kan man göra något för någon så tycker jag man ska göra det, det känns bra, säger Pernilla till Newsner.

Det är sådana här nyheter som värmer hjärtat i vintertid. Dela gärna för att sprida Pernillas initiativ vidare så kanske fler tar efter.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);