Personalen stoppade 96-åring från att duscha i 4 veckor – var rädda för corona

En 96-åring på ett äldreboende i Olofström hindrades i flera veckor från att duscha.

Anledningen – att personalen inte skulle riskera smittas av covid-19, enligt Expressen.

Nu tvingas boendet ändra sina regler och rutiner.

Det var förra sommaren som 96-åringen, efter en sjukhusvistelse, tillfälligt skrevs in på äldreboendet i Olofströms kommun.

Mannen ska enligt Expressen ha testats negativt för covid-19 men trots detta valde personalen på boendet att isolera honom på ett rum, i karantän från övriga på äldreboendet.

96-åringen fick inte träffa sina anhöriga, och som det skulle visa sig inte heller tillräcklig omvårdnad för att kunna sköta sin hygien.

äldreboende
Äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg / TT

96-åring fick inte duscha på flera veckor

Så småningom upptäckte anhöriga att personalen på äldreboendet hade ställt in all duschning för 96-åringen i tre till fyra veckor. Detta skriver BLT.

Anledningen till beslutet, som gavs enligt riktlinjer från kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, var att det fanns en ”risk för personalen att smittas av corona”. Detta trots att 96-åringen testats negativt för covid-19.

Trots upprepade klagomål från anhöriga, förändrades inte heller situationen. Det var först efter att anhöriga till slut vänt sig till verksamhetschefen, som 96-åringen fick komma ur sin fyra veckor långa isolering och duscha.

dusch
Foto: Pixabay

Ändrade regler och rutiner

Familjen har i efterhand anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Efter utredningen, som nu står klar, riktar Ivo kritik mot äldreboendet. De framför också krav på att personalen utbildas i hur man duschar patienter på ett coronasäkert sätt.

På grund av detta har regler och rutiner ändrats.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required