Personlig assistent låste in svårt sjuk kvinna ensam i bil – i fem timmar

En personlig assistent ska ha låst in en svårt sjuka kvinna i en bil för att sen lämna henne, rapporterar Expressen/GT.

Kvinnan ska ha lämnats ensam i nästan fem timmar, samtidigt som assistenten tog eftermiddagen ledig.

Det var i månadsskiftet juni/juli Falköping som en personlig assistent ska ha setts lämna kvinnan ensam i bilen.

Enligt Expressen/GT ska kvinnan ha fått sitta ensam i bilen på parkeringen utanför assistentens hem. Assistenten ska i sin tur ha tagit eftermiddagen ledig, skriver tidningen.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska assistenten kommit ut och gjort ”korta tillsynsbesök” hos kvinnan, men utöver det ska hon ha lämnats helt ensam. På grund av kvinnans sjukdomsbild får hon inte lämnas ensam och utan uppsyn.

Den personliga assistenten har nu fått sparken.

– Vi tog tag i detta omgående och satte personen ur tjänst då detta kom till vår kännedom. Hon är uppsagd då det var alldeles för allvarligt, säger vd:n för det bolag där assistenten var anställd, till Expressen/GT.

FOTO: Shutterstock OBS. Genrebild

”Vi är extremt bestörta”

Hur kvinnan påverkats av händelsen kan hon inte svara på. Enligt anmälan är det svårt att avgöra om kvinnan påverkats eller skadats, skriver tidningen.

– Vi är extremt bestörta över hela händelsen. Detta tillåter inte vi som arbetsgivare. Man ska vara där den assistensberättigade befinner sig, inte någon annanstans. Det är ingenting som vi uppmanar våra anställda att åka hem under arbetstid. Hur människor tänker kan vi nog aldrig riktigt förstå, säger vd:n.

Expressen/GT har varit i kontakt med den personliga assistenten som inte är helt överens med arbetsgivaren om hur det hela gått till. Hon vill inte kommentera hur hennes version skiljer sig.

”Jag har inte sett anmälan så jag kan inte uttala mig om detta. Jag inväntar nu utredningen och låter den ha sin gång”, skriver assistenten i ett sms till tidningen.

Dela för att säga vad du tycker om det här!