Peter Jihdes ilska – mot frukostflingorna: ”Det tycker jag är fult”

Peter Jihde brinner för diabetesfrågor.
Inför torsdagens ”Diabetesgalan” på TV3 går han till attack – mot frukostflingorna i butikernas hyllor.
Det tycker jag är fult, att vi startar dagen på ett sånt fruktansvärt sätt, med sådan skit, säger han.

På torsdagen leder Peter Jihde, 48, ”Diabetesgalan” för tredje året i rad i TV3. Programmet är ett initiativ för att informera om sjukdomen – och samtidigt samla in pengar till diabetesforskningen.

– Vi har jättemycket jobb att göra med att få folk att fatta allvaret med den här sjukdomen. Både för deras egen skull, att man ska leva på ett hälsosamt sätt så man slipper den, men också för att det behövs pengar till forskning så vi kan bota eller vaccinera oss mot den. Det är ju faktiskt en sjukdom som faktiskt dödar fler människor i världen än cancer, säger Peter Jihde till Newsner inför torsdagens direktsändning.

Peter Jihde leder Diabetesgalan i TV3

Det var i ”Malou efter tio” på TV4 som sjukdomen uppdagades 2012, och i veckan var Peter tillbaka i programmet.

Han lever med diabetes typ-1 sedan sju år tillbaka och brinner för att få ut information om sjukdomen som varje dag kostar fem svenskar livet.

– Ta en sån sak som sektionen med flingor i en svensk butik. Där kan du hälla ut socker över hela sektionen, för det är egentligen bara det som står där. Det är choklad-, godisflingor och så vidare. 

…som ofta riktar sig mot barn?

– Eller hur. Det där tycker jag är fult. Att vi redan med flingorna då ger uttryck för det. Jag är uppvuxen med det till flingorna. Det tycker jag är fult, att vi startar dagen på ett sånt fruktansvärt sätt, med sådan skit.

STOCKHOLM 20090318. Hylla med frukostflingor i livsmedelsbutik. Foto Hasse Holmberg /SCANPIX/ TT

Tv-profilen berättar att han också brukar äta flingor till frukost.

– Men jag försöker hitta de som har långsammast kolhydrater, minst antal kolhydrater och mest fibrer. Då får man titta på förpackningarna. 

Tycker du butikerna har ett ansvar här? 

– Jag har svårt att lägga ansvar på butikerna eftersom det är du och jag som plockar på oss de där sakerna. Men jag tycker nog att man på något sätt ska jobba mot det här, säger Jihde.

Jihde: ”Tittar ofta tillbaka på hur det var när jag var liten”

Ett test som genomfördes av tidningen Göteborgs-Posten 2017 visade att det fanns mycket socker i ”nyttiga” flingor.

– Står det bara rik på fibrer eller någon annan nyttighet innehåller det sannolikt mycket socker, sade Anette Jansson, nutritionist på Livsmedelsverket, då till GP.

Peter Jihde menar att storleken på förpackningarna också spelar roll när det kommer till vår konsumtion av socker.

– Jag tittar ofta tillbaka på hur det var när jag var liten. Chipspåsarna vägde 100 gram i stället för 300 gram som de gör nu. Läsken var 33 centiliter, nu är det en och en halv liter. Där tror jag vi biter oss själva i svansen, säger Jihde.

Peter Jihde, aktuell i TV3:s ”Diabetesgalan” som visas på torsdagen. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Vad är det viktigaste budskapet på Diabetesgalan? 

– Det viktigaste är att vi ser hoppfullt på det trots att situationen över världen är epidemisk. Om du tittar på typ-1 och typ-2-diabetes så är det typ en halv miljard människor som har det här. Det sjunker i åldrarna och sprider ut sig över världen, framför allt Kina och Mellanöstern där man lever på ett annat sätt nu än tidigare. Matkulturen förändras ju, och västerländsk matkultur implementeras i andra samhällen och det gör att kropparna inte mår så bra.

Diabetesgalan direktsänds från Annexet i Stockholm på torsdagen 14 november klockan 20.00. På scen står bland andra artister som Bo Kaspers Orkester, Eric Saade och Jihdes programledarkollegor Molly Sandén och Isabel Adrian.

Vad har du att säga om det här? Dela gärna vidare!

TV: 10 saker din mamma aldrig berättade för dig