Peter Jihdes starka möte med Katarina som förlorade sin man i corona: ”Känslosamt”

Peter Jihdes viktigaste resa.

På Världsdiabetesdagen visas nyinspelade dokumentären ”Leva utan att dö – pandemin med diabetes” i TV3.

Då får tittarna bland annat möta Katarina, som förlorade sin älskade man i covid-19.

– Det blir kanske ännu mer känslosamt än i vanliga fall, säger Jihde till Newsner.

Lördagen den 14 november infaller Världsdiabetesdagen. Detta för att uppmärksamma att diabetes är en sjukdom som hela tiden ökar i världen.

Att det blev just datumet 14 november har att göra med att Frederick Banting, en av upptäckarna av insulin, föddes just den dagen år 1891.

Världsdiabetesdagen brukar uppmärksammas i TV3 och Viaplay med en stor gala. Programledaren Peter Jihde, som själv lever med diabetes typ 1 sedan han fick diagnosen 2012, har i alla år lett galan.

I år har den precis som mycket annat blivit inställd till följd av coronapandemin.

Men i stället sänds en extrainsatt dokumentärfilm – ”Leva utan att dö – pandemin med diabetes” – på lördag klockan 20.00 i TV3, Viaplay och Viafree. I dokumentären tar sig Peter Jihde ut i Norden för att möta personer som lever med diabetes mitt under den pågående pandemin som lamslagit världen.

STOCKHOLM 20200825 Nent håller pressträff om höstens program. Peter Jihde har programmet På gränsen med Peter Jihde. Foto: Jessica Gow / TT

– Vi har gjort en dokumentär där vi åker i coronas spår. Vi har träffat folk som förlorat nära och kära, eller som själva varit andetag från att dö. Folk som är rädda för sjukdomen och suttit instängda länge. Vi försöker spegla alla sidor som vi kan av covid, och inte bara diabetes. Ingen vet ju hur den här sjukdomen slår mot dig eller mig, säger Peter Jihde.

Enligt statistik som TV3 refererar till har många diabetiker avlidit i covid-19 i hela Norden.

– För 30 procent av alla som dött i covid-19 i Norden var diabetes en bakomliggande sjukdom. Tre av tio. Det är tusentals döda på bara några månader, säger Jihde i dokumentären.

Aidin Rawshani forskar i ämnet diabetes och covid-19. I TV3-dokumentären berättar han om sin studie.

– Personer med typ 1-diabetes varierar mellan tre till fyra gånger så stor risk för intensivvårdskrävande covid-infektion och covid-orsakad död. Jämfört med jämngamla personer utan diabetes, medan individer med typ 2-diabetes hade ungefär två till tre gånger förhöjd risk, säger Aidin Rawshani i dokumentären.

Peter Jihde förklarar att mötet med forskaren var viktigt och gav honom nya insikter om sin egen diabetes.

– Det var viktigt för mig att höra det, jag har nog tänkt mer att, jag har hanterat min diabetes bra, är ung och tränar på. Men jag måste nog lägga till ett ”nog” före. Jag klarar mig – nog…

Foto: Karin Törnblom/TV3

Folkhälsomyndighetens hemsida listas diabetes under rubriken ”andra riskfaktorer”, och Jihde menar att myndigheterna har varit tillräckligt tydliga med detta under pandemin.

– Ja, jag tycker att de har varit tydliga med det, de som har diabetes har fått informationen. Sen är det mycket individuellt hur man tar in det. Men det är bra för oss och för vår dokumentär att det är tydligt.

Programledaren beskriver inspelningen av den över timslånga dokumentären som ”den viktigaste resa” han gjort.

– Det är det. I det här läget, som världen är i nu med pandemin, blir förstås intrycken extra berörande. Att få ta del av livsöden via de anhöriga till människor dött, eller personer som varit nära döden men som klarat av det.

Katarina förlorade sin älskade man i corona – berättar om sorgen och saknaden

Tittarna får bland annat möta Katarina som förlorade sin älskade man Peter i covid-19. Nu försöker hon leva med sorgen och saknaden – och i dokumentären får vi träffa henne.

Dessutom får tittarna möta Mats som berättar hur det var att ligga inlagd i veckor på IVA – och hur det var för hans döttrar som trodde att han skulle dö.

Katarina förlorade sin älskade man i covid-19. Nu berättar hon sin historia i en ny TV3-dokumentär där Peter Jihde är programledare. Foto: NENT Group/pressfoto

Hur har du påverkats av de här mötena?

– Skillnaden när jag åkt runt och gjort just den här dokumentären är att jag har diabetes precis som de jag träffar. Det kommer närmare mig när det handlar om diabetes. Jag har lätt att förstå hur de känner sig, de som drabbats och de som klarat sig. Det blir kanske ännu mer känslosamt än i vanliga fall, säger Jihde.

Hur har du personligen påverkats i vardagen under pandemin?

– Att risken är lite större, gör att jag tänker efter lite mer. Jag har levt och jobbat i princip som vanligt fast med mer avstånd och följt de råd som samhället satt upp för oss, säger Peter Jihde och fortsätter:

– Jag håller avstånd, tvättar mig noga och har munskydd när jag är på platser där jag tycker det känns bra att ha munskydd.

Under ”Diabetesgalan” har miljontals kronor genom åren samlats in till forskningen kring diabetes. Även i år kommer det att finnas möjlighet för den som vill att skänka pengar till Barndiabetesfonden via TV3-dokumentären.

– Vi har gjort dokumentären för att alla ska se den. Det är mest fokus för diabetiker. Men covid verkar kunna drabba vem som helst och därför tycker jag det finns anledning att se den för alla, för att få veta hur andra människor resonerar kring kampen vi alla är med om.

”Leva utan att dö – pandemin med diabetes” sänds lördag 14 november klockan 20.00 på TV3, Viaplay och Viafree. Programmet visas i samarbete med Beat Diabetes Foundation, ett initiativ som grundades av NENT Group tidigare i år.

Dela gärna vidare för att uppmärksamma andra på Världsdiabetesdagen!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required