Peter Stormare i ny svensk tv-satsning i USA – klar för ”The American Runestone”

Här är Peter Stormares nya svensksatsning – i USA.

Hollywood-stjärnan som växte upp i Hälsingland ska leta efter Kensingtonstenens mystiska ursprung i ny Viaplay-serie. 

– Det handlar mycket om vikingar men också om native americans, som också är ett stort intresse hos mig, säger Peter Stormare till Newsner.

Efter alla år på Hollywoods stjärnhimmel – nu tar Peter Stormare, 65, ett nytt grepp.

Han är känd som skådespelare i dramatiserande filmer och serier som ”Fargo”, ”Prison Break”, ”Fanny och Alexander” och ”Jägarna 2”. Men nu blir Stormare dokumentärfilmare i nya svenska tv-satsningen ”The American Runestone”.

Tv-serien, som får premiär i början av år 2020, kretsar kring en runsten som påstås komma från 1300-talet.

STOCKHOLM 20080331 – Peter Stormare spelar huvudrollen som renskötaren Klemens i den nya svenska långfilmen ”Varg”Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Peter Stormares nya satsning: Svensk tv-dokumentär i USA

Men mystiken runt den så kallade Kensingtonstenen är tät, och därför har Stormare tillsammans med ett svenskt tv-team bestämt sig för att gräva vidare i historien.

– Det finns runstenar runtom i USA, jag vet inte hur många, ett tjugotal, och vissa är avskrivna som hoaxs och som skapat det på 1700- eller 1800-talet när immigranterna kom. Är det någon som är lite geniun så säger de att ”det är någon som haft med sig den från Skandinavien” och satt upp den på tomten eller grävt ner den, säger Peter Stormare.

Han är uppriktigt engagerad och nyfiken i frågan. Och det finns en personlig koppling.

Runstenen hittades i svensktrakterna i Minnesota av en svensk invandrare i USA under slutet på 1800-talet. Svensken, som hette Olof, kom från en grannby i Sverige, nästgårds till Arbrå där Peter Stormare själv växte upp. I den nya serien, ”American runestone”, följer vi Peters jakt efter dess mystiska ursprung.

STOCKHOLM 2019-06-11 Skådespelaren Peter Stormare intervjuas på Grand Hotel inför premiären av serien The American Runestone som visas på Viaplay. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Stenen hittades i Kensington, Minnesota.

– Kensington är ett litet ställe med kanske 90, 100 pers som bor där. År 1898 hittade en man en runsten där som låg under ett träd när han försökte röja för att få ny mark. Det visade sig att under trädet hade rötterna gått i krokar och höll någonting under. När de tog ner det där trädet visste de inte vad det var och bar in det i ett hus. Då trodde de att det var något native american eller en almanacka eller liknande, säger Stormare.

Det gick några månader och efter årsskiftet 1898-1899 tog de upp runstenen igen.

– Då började han titta på det, och då hade man ju bara fotogenlampa eller stearinljus. Han började skrapa rent den från jord. Och det visade sig att det var runor, säger Stormare.

Det mystiska med stenen? Årtalet den påstås härstamma från.

– Det står ett årtal, 1362, som inte stämmer så mycket ihop med vikingarnas eskapader. Men han hade haft landet i bara sex år när de upptäckte den, säger Stormare och fortsätter:

– Sen var det någon som kom dit och tog med den till en bank och ställde ut den. Runstenen blev känd. Man hade inte så mycket att titta på (i samhället) så den blev lite uppmärksammad.

Men folk i bygden tvivlade. Många menade att den utvandrande svensken hade gjort den själv.

– Men det är en fantastisk runsten över 100 kilo så att den är stor, perfekta mått på den. 40 gånger 1,20 kanske. Det visade sig att redan i början på 1900-talet, 1909, ville de få den undersökt, och då var det en geolog som hette Wincon tillsammans med två andra som undersökte den. De kom fram till konklusionen att den hade legat nedgrävd i minst tvåhundra år. De sa: Runorna kan inte vi så mycket om, det får ni kolla med runexperter, säger Stormare.

Foto: Simon Cederqvist / TV3

Stormare ska försöka reda ut mystiken med Kensingtonstenen i Viaplay

Enligt Stormare sade några runexperter som kom från Norden att det är äkta, några att det är påhitt.

– Saken är som de sa också: Vem grävde ned den om den legat i 200-300 år i jorden, det står år 1362 på den och den hittades 1898, och legat där sen 1698 då, vem la dit den? Det är ingen som har kunnat motbevisa.

Svenskättlingen tjänade enligt Stormare aldrig några pengar på stenen.

– Och familjen drabbades av tragedier med självmord och depressioner för att folk var där hela tiden och skulle titta på den, säger han.

Kensingtonstenen har senare blivit uppmärksammad internationellt.

Foto: George T. Flom/Wikimedia commons

– Den blev väldigt känd, den åkte till Norge, Sverige, Berlin. Jag tror att det är den mest kända runstenen i världen, för ingen har lyckats bevisa att det är en falsk runsten. Det är vissa som säger att orden inte är rätt, så här skrev inte vikingarna i sina runor på 1300-talet, runorna började försvinna… Samtidigt står det att det är gotlänningar som gjort det. Gotland var isolerat och gotlänningarna var munkar, cistercian monks kallades de som kommer från Frankrike och Bornholm, och de använde de här runorna. På Östkusten har de hittat ungefär samma stenar med samma runor så det korrelerar.

Viaplay har redan beställt två säsonger av ”The American runestone”. Tv-serien kommer få premiär under 2020 på Viaplay och det är Stormares eget produktionsbolag Viking Brothers som står bakom. Stormare och Glenn Lund står för regi, och Nina Lund och Mando Stathi är producenter för dokumentärserien där sidekicken Elroy Balgaard även ingår.

– Det här handlar mycket om vikingar och native americans. Hur de redan från 1000-talet hade en handel.

Dela gärna vidare om du ser fram emot detta!