Peter Stormares uppmaning till Sveriges politiker: Satsa mer på landsbygden!

.

Peter Stormare är uppväxt på landet. 

Nu oroas Hollywood-stjärnan av utvecklingen på den svenska landsbygden – och vill se satsningar på glesbefolkade områden. 

– Man slår sönder glesbygden, säger Stormare. 

Han är en av våra största stjärnor i Hollywood. Men uppväxtåren i lilla Arbrå i Hälsingland har Peter Stormare, 65, alltid i hjärtat och han minns detta med glädje.

– Den lyckligaste tiden med mig var när jag gick uppe på skogsvägarna, ibland med en Bibel, under armen. Det var sommar och att gå på de där små grusvägarna uppe i skogen, titta på skogen och se sommaren komma… Då var jag väldigt lycklig, och då var det en röst inom mig som sa ”det kan du gå tillbaka till”, sa Stormare i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” för några år sen.

Sedan många år tillbaka bor han i USA med familjen. Men hemma i Sverige klappar hjärtat för landsbygden.

STOCKHOLM 2019-06-11
SkÂdespelaren Peter Stormare intervjuas p Grand Hotel infˆr premi‰ren av serien The American Runestone som visas p Viaplay. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Nu slår han ett slag för glesbygden – och vill han se större satsningar på glesbygden.

– Man slår sönder glesbygden, folk ska bo i städer, säger Peter Stormare till Newsner.

Skådespelaren – som också är aktuell med inspelningarna av sin nya dokumentärserie ”American Runestone” som får premiär på Viaplay 2020 – tycker att landsbygdsorterna som tappar i befolkning bör stöttas av staten.

– Skulle man göra någonting helt annat, att de som startar upp på landsbygden och försöker slå liv i de gamla byarna, skulle få skattelättnader under fem till sju år och lättare anställa folk ute på landsbygden. Det skulle jag vilja se, säger Stormare.

Foto: Bernt Fransson/Wikimedia commons

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!