Avslöjandet om Stordalen: ”Hycklare”

Hotellmagnaten Petter Stordalen och hans fru – läkaren Gunhild Stordalen, har länge hyllats och fått stor uppmärksamhet för sitt stora engagemang för klimatet.

Men nu avslöjas det att paret har förbrukat extremt mycket av det skadliga ämnet CO2, när de gjort många resor med sitt privatflyg det avslöjar norska Nettavisens kartläggning.

Petter Stordalens hustru Gunhild har i sin bok som utgavs 2018, skrivit att det är svårt att inte framstå som dubbelmoralisk när man ser hennes och makens resekonsumtion.

Nu har Nettavisen använt den internationella flygplansdatabasen för att ta reda på exakt hur mycket utsläpp paret står för. Deras undersökning visar att herr och fru Stordalen använder sina privata flyg ofta. I april använde dem privatflyget hela tolv gånger.

Dessutom beräknas deras koldioxidutsläpp från april motsvara cirka 93,72 ton koldioxid. Det motsvarar 163 schemalagda flygningar mellan Oslo och Trondheim.

Foto: TT

Slaktas i kommentarsfältet

Efter att Nettavisens kartläggning blev offentlig har paret Stordalen ifrågasatts och grillats ganska hårt i Nettavisens kommentarsfält på Facebook:

”Det är väldigt långt ifrån att leva som man lär”, skriver en. 

”Dubbelmoral”.

”Ingen av dessa två är i närheten av någon trovärdighet i sitt så kallade miljöengagemang”, skriver en annan.

”Ska vi tro på att de bryr sig om miljön? Hycklare”.

Paret Stordalen deltog i klimatstrejken

Kändisparet har vid flera tillfällen uttalat sig om klimat- och miljöpolitik. Den 23 mars medverkade Gunhild på skolstrejken vid Stortinget i Oslo.

Vill inte kommentera

Parets kommunikationschef har valt att inte kommentera flygningarna, men ska ha informerat Nettavisen om att resorna kompenseras på ett miljövänligt sätt.

Det privata flygplanet som används för dessa 12 resor är en Bombardier Challenger 350 och kostar runt 227 miljoner kronor.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.