Pia Sundhage om OS-bragden: ”Lite svårt att fatta vad som har hänt”

De har varit som bäst när det gällt som mest. Efter gårdagens straffrysare mot värdlandet Brasilien är Sverige klart för OS-final i fotboll – och förbundskaptenen Pia Sundhage är minst sagt stolt över sitt landslag.

– Det är helt galet, säger hon till SVT Sport.

Med en vinst, ett kryss och en förlust slutade Sverige trea i sin grupp i damernas OS-fotboll – något som med minsta möjliga marginal räckte för att krångla sig vidare till slutspel.

Där har Sverige visat sin styrka. Utdömda i kvartsfinalen mot USA, som vunnit de tre senaste olympiska spelen, lyckades Sverige säkra avancemang via straffar – och i gårdagens semifinal mot Brasilien upprepade sig historien när svenskorna sköt sig vidare till final i en riktig straffrysare.

I en intervju med SVT Sport försöker Pia Sundhage sätta ord på känslorna efter det blågula glädjeruset.

– Vi njuter i fulla drag. Vi har gjort någonting som… ja, det är lite svårt att fatta vad som har hänt. Det är omtumlande och väldigt mycket känslor på en och samma gång. Jag vet inte riktigt hur man ska bete sig, säger hon till SVT Sport.

För Pia Sundhage väntar tredje raka OS-finalen, då hon tidigare har coachat USA till gulden både 2008 och 2012. Sverige gör däremot sin första OS-final i damernas fotboll – och i fredagens final väntar ett Tyskland som svenskorna tidigare haft svårt för.

– Jättebra. Vi har så mycket revansch att ta på de här tyskarna. Nu har vi chansen att verkligen göra bra ifrån oss och vinna ett guld. Vi ska göra vår hemläxa och vårt allra bästa, säger Sundhage till SVT Sport.

Bildkälla utvald bild: Bildbyrån

Dela gärna vidare för att hylla Sverige efter bragdinsatsen!