Pizzaligan blåste Britta, 83. Nu avslöjar polisen att hundratals drabbats av nya bedrägeriet på nätet.

Pensionären Britta Gustafsson, 83, från Örebro, fick en faktura på 511 kronor för mat hon aldrig beställt. Och hon är inte den enda som har drabbats. Över 200 personer i Örebro län har drabbats av bedragare som beställer pizza och annat mat på nätet och låter andra betala, skriver NA.

En dag i förra veckan fick Britta Gustafsson en faktura på en hamburgertallrik, en kebabpizza, en kycklingtallrik, flera läskburkar, chilicheese och utkörningsavgift. Fakturan kom från Klarna efter en beställning på Onlinepizza.se. Beställningen gjordes online, men Britta har har inte ens en dator, skriver NA.

OchB Britta är inte ensam om att ha fått en sådan här faktura. Polisen i Örebro har fått in mellan 200 och 300 anmälningar om liknande bedrägerier bara under de senaste två månaderna.
– Nu har det lugnat sig lite men ett tag kom det in ett tiotal anmälningar varje dag, säger Leif Lexon, chef för Örebropolisens bedrägerirotel, enligt NA.

Bara på Brittas gata har ytterligare två peroner fått liknande fakturor från onlinepizza.com. Leif Lexon säger att vem som helst kan skapa ett konto på onlinepizza.se och sedan ange en annans person och adress. När beställningen görs skriver bedragarna i sitt mobilnummer och de som leverar maten bryr sig inte om att ta reda på vem som tar emot maten.
– Det kan finnas organiserad brottslighet bakom det här som i vissa fall samarbetar med pizzerior, säger Leif Lexon till NA.

Polisen har utrett ärendena så långt det går men fastnat. De har svårt att kartlägga vilka som beställer pizzorna och Leif Axon är kritisk mot fakturaföretaget Klarna och onlinepizzas rutiner.
– Det är ju katastrof. Man kan inte bara skicka en faktura till någon man tror har beställt en pizza, säger Leif Lexon till NA.

Onlinepizza.com är medvetna om problemet men de säger att det är Klarnas system som brister. På Klarna säger de att de som får sådana här bluffakturor ska kontakta polisen och Klarna och de ska bestrida ärendet och inte betala.
– Att utnyttjas av bedragare på det här sättet är både jobbigt och frustrerande. Både OnlinePizza och vi tar bedrägerier på stort allvar och har efter att detta uppdagades implementerat förändringar som har förbättrat situationen, säger Erik Engellau-Nilsson, presskontakt på Klarna, till Aftonbladet.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna